De Kapel van Saint Louis met houten nooddak.
De Kapel van Saint Louis met houten nooddak. tekening: Broeder Donatianus

Kapel van de Broeders van Saint Louis met houten nooddak

OUDENBOSCH - Op 21 juni 1866, Aloysiusdag, kwam de droom van pastoor Willem Hellemons uit. Op die dag werd de eerste mis opgedragen in de Grote Kapel van de Broeders van Saint Louis. Toch was de Kapel nog niet af. De muren waren kaal en men gebruikte stellingplanken als vloer. Ook de zo bekend koepel ontbrak. In de plaats daarvan volstond men met een houten nooddak.

Pastoor Hellemons was een van de stichters van de Congregatie van de Heilige Aloysius Gonzaga, beter bekend als de Broeders van Saint Louis, en het daar aan verbonden jongensinternaat. Hij bedacht dat Saint Louis een kapel moest krijgen van Romeinse allure. Geen imitatie, maar een vrije interpretatie van het mooiste wat Rome te bieden had. Dat plan werd uitgewerkt door Broeder Josephus Boosten en een tekenleraar van het internaat, de heer Florschütz. Op 5 september 1865 legden de toenmalige burgemeester van Oudenbosch, Hermanus van den Dries, samen met zijn vrouw Anna Melort, de eerste steen. Op 21 juni 1866, Aloysiusdag, kon de eerste Heilige Mis worden opgedragen in de nieuwe Kapel. Dat was amper een jaar na aanvang van de bouw. De Kapel was ook nog lang niet af. Zo waren de wanden van binnen en buiten nog niet gestuct. En ook de vloeren ontbraken: voorlopig zat men op de steigerplanken. De zo kenmerkende koepel ontbrak nog. In de plaats daarvan was een houten nooddak geplaatst. Op een tekening uit het geschiedenisboek van de Broeders ‘Tussen windvaan en koepel’ is dit houten nooddak goed te zien. De koepel zou pas 25 jaar later in 1889 worden geplaatst.

De Gidsen van Saint Louis stellen de Kapel elke zondagmiddag en woensdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 open voor publiek. De entree is gratis. Wil u meer weten? Of een rondleiding meemaken? Kijk dan eens op www.gidsenvansaintlouis.nl. [l]

De Kapel van Saint Louis met houten nooddak.