Spectaculaire brandweerdemonstratie in Hoeven
Spectaculaire brandweerdemonstratie in Hoeven Foto: Johan Wagenmakers

Halderberge bruist tijdens Koningsdag

HALDERBERGE - Evenals voorgaande jaren was er in de vijf Halderbergse kernen op Koningsdag veel te beleven en volop te genieten. De organiserende Oranje-comité's, (sport)verenigingen en horeca-gelegenheden lieten zich weer van hun beste zijde zien. Met een - weliswaar waterig -zonnetje, weinig wind en een enkel klein buitje, waren ook de weergoden de oranjefestiviteiten goed gezind.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Stampersgat
Stampersgat kent een lange traditie wat betreft het houden van een dorpszeskamp op het plaatselijke voetbalveld van de Schutters. Alweer voor de 46e keer bonden de inwoners de sportieve strijd met elkaar aan. Dit jaar waren er 6 kleutergroepen, 3 groepen van de onderbouw, 2 groepen van de bovenbouw en 6 volwassen groepen die in totaal 18 verschillende spelletjes voor de kiezen kregen. "Wij vrouwen van de organisatie verzinnen elk jaar de spellen en variëren deze en onze mannen doen het zware werk," lacht Chantal Franken. "Dit jaar zijn er spelletjes als skilatten 2.0, 3 op een rij, stormbaan, vliegend tapijt en een ranjapomp. Het aantal deelnemers loopt helaas iets terug, maar degene die wel meedoen zijn heel enthousiast."

Hoeven
In de ochtenduren vertrok vanuit het voorterrein van Bovendonk de versierde optocht. Na de middag was Bovendonk het centrale gedeelte van de Koningsviering. Demonstraties van de brandweer, de scouting die een flink circuit had uitgezet, een vrijmarkt voor de jeugd en een mini-voetbal en korfbaltoernooi waren allemaal in het parkgedeelte her en der tussen bomen en groen te vinden. Op het binnenterrein waren naast 'food & drinks' diverse kleinere spellen zoals spijkerbroekhangen, kleine spiraal, een ringspel en een stokvangspel. De senioren genoten ondertussen van een amusementsmiddag in de kapel van Bovendonk.


Oudenbosch
Samen met de scouting en de Oudenbossche Harmonie nam burgemeester Jobke Vonk in de ochtenduren bij het gemeentehuis een aubade af. Waarna de kinderen in plaats van de traditionele ballonnen, milieuvriendelijker zeepbellen de lucht in bliezen. Daarna mochten alle gedecoreerden in het gemeentehuis het glas komen heffen. Naast de festiviteiten op en rond het Jezuïtenplein hield Wijkvereniging Pagnevaart Oost haar eigen feest op de Brink. Het grasveld was rondom bezet door een rommelmarkt met maar liefst honderd deelnemers. "En dan hebben we nog mensen moeten afzeggen," vertellen Wilfred van Mourik en Monique van Hulst namens het bestuur van de actieve wijkvereniging. "Het oranje-comité had het liefst gezien dat we aansloten bij de activiteiten in het centrum, maar dit is zo'n mooie brink. En daarbij is het zonde als je juist als wijkvereniging uit de wijk treedt." De jeugd kon zich uitleven op de speeltoestellen en springkussens, meedoen aan een speurtocht of een glitter-tattoo laten zetten.


Oud Gastel
In de ochtenduren sprak demissionair wethouder Jan Paantjens de deelnemers aan de versierde optocht toe en roemde daarbij onder meer de vele vrijwilligers die deze dag mogelijk maakte. "Het is politiek gezien incorrect, maar persoonlijk ben ik blij dat we voor het vertrek volgens traditie nog steeds de ballonnenwedstrijd hier hebben," merkte hij verder op. Na het spelen van het Wilhelmus door de Gastelse Fanfare trokken zo'n 50 versierde fietsen, karretjes en kinderwagens door de straten van het dorp. Daarna maakten de Gastelaren er vooral weer een sportieve dag van. Er waren Koningspelen voor de jeugd in het Veerhuis. De Oranjeloop en de Vlietloop bepaalden als vanouds de sfeer op en rond de Markt, waar ook plaats was voor de vrijmarkt. De jeugd kon zich verder uitleven bij korfbalvereniging Juliana en/of bij voetbalspelletjes georganiseerd door SC Gastel. De Wipclub hield haar traditionele verschieting en in de vijver bij Blankershove ging het er bij de leden van 't Bliekske om wie de meeste vis ving.


Bosschenhoofd
In Bosschenhoofd stond er een gezinsfietstocht van 10 kilometer op het programma. Bij terugkomst kon men in de nabijheid van café Concordia aan spelletjes als kegelgooien, sjoelen en blikwerpen meedoen. Tevens kon men met stoepkrijt aan de slag. Op twee springkussens kon de jeugd de eventuele laatste restjes energie kwijt.

Het vliegend tapijt was een van de 18 onderdelen van de jaarlijkse zeskamp in Stampersgat
Kinderen aan het sjoelen in Bosschenhoofd
Wilfred van Mourik en Monique van Hulst van wijkvereniging Pagnevaart Oost in Oudenbosch