Tom Bus in de momenteel gerenoveerde voormalige slagerswinkel bij het handgemaakte orgel. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Tom Bus in de momenteel gerenoveerde voormalige slagerswinkel bij het handgemaakte orgel. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

Slagerswinkel in gebruik als expositieruimte

OUD GASTEL - De 72-jarige Tom Bus woont sedert 1993 in zijn voormalig ouderlijk huis in de Dorpsstraat. Het pand kent een bijna 300-jarige geschiedenis. Het vroegere winkelgedeelte en veel van de verdere vertrekken zijn zoveel mogelijk in originele staat gebleven.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Helaas strookt de relatief moderne voorgevel niet met het achterliggende gedeelte, wat een en al historie ademt. Het winkelgedeelte gebruikt de heer Bus de laatste jaren als een soort mini-museum en om mensen de gelegenheid te geven iets tentoon te stellen.

Originele staat

Bij binnenkomst is de buurman van Tom juist bezig om de winkel ietwat op te knappen. Vanaf de twintiger jaren van de vorige eeuw tot 1980 deed het pand dienst als slagerij, getuige de witte tegels en aanwezige koelcellen. "Uiteraard blijft alles zoveel mogelijk in originele staat, er moest echter wel een en ander aan gebeuren," merkt Tom op. De geschiedenis van het pand gaat dan ook ver terug in de tijd. De vroegste vermelding was in 1719 toen het dienst deed als herberg onder de naam Hof van Brussel en in eigendom was van ene Peter van Reuth. "Aan de namen van latere bewoners te zien, heeft het daarna waarschijnlijk dienst gedaan als bakkerij."


Modelslagerij
Rond 1920 komt het pand in bezit van Henricus Peeters, telg van een gegoede familie die destijds veel onroerend goed en landerijen in bezit hadden. "Deze Peeters was een oom van mijn moeder en is hier, zeker voor die tijd, een moderne modelslagerij begonnen. Twintig jaar later is hij geëmigreerd naar Frankrijk en nam zijn broer Johannes het over, echter hij verhuurde het huis en de slagerij aan mijn ouders. Pas jaren later, toen Johannes hertrouwd was, konden zij het pand overnemen," vertelt Tom op enthousiaste wijze. Vanaf de oorlogsjaren tot 1980 was Tom's vader Wout Bus een van de vele ambachtelijke slagers die Oud Gastel in die tijd rijk was. "Op zijn 57'ste is hij gestopt en na het overlijden van mijn moeder in 2003 heb ik mijn vijf zussen uitgekocht en is het huis in mijn bezit gekomen."


Renovatie
Van lieverlee is Tom het pand gaan opknappen en heeft daarbij originele onderdelen weer zichtbaar gemaakt. Zo werden de gang en de hal gerestaureerd, waarbij de 300 jaar oude muren, plavuizen én deur het meest in het oog springen. "Nu is het winkelgedeelte inclusief koelcellen in renovatie, maar de oude stijl blijft daarbij behouden." Het idee om de etalage van de voormalige slagerij te gebruiken als tentoonstellingsruimte is tijdens de vele verbouwingen ontstaan. "Alle spullen van de slagerij had ik daar uitgestald en ik zag dat mensen bleven kijken en er veel belangstelling voor hadden. Dat bracht mij ertoe om deze voormalige winkel te gebruiken voor mensen om op deze manier hun boodschap of activiteit te promoten en daarbij tevens het saaie straatbeeld iets fraaier te maken."

Raamversiering
Zo is de afgelopen jaren keramiek, glas-in- lood en origami en zijn er schilderijen, sieraden, tekeningen en producten gemaakt door mensen met een beperking geëtaleerd. Graag roept Tom mensen op om zich bij hem te melden om in de toekomst gebruik te maken van deze mogelijkheid. "Naast kunstexposities zijn tentoonstellingen over bepaalde ambachten, bruidskledij en oude kostuums of thema's als carnaval of iets dergelijks ook mogelijk hoor," zegt hij lachend, temeer daar hij afgelopen carnaval de prijs voor de mooiste raamversiering uit handen van Prins Ad in ontvangst mocht nemen. "Alle initiatieven van mensen om de ruimte te gebruiken zijn welkom en bespreekbaar, zolang er maar geen commerciële motieven aan ten grondslag liggen." Daarnaast roept hij ook groepjes kinderen op, om te komen spelen op het permanent in de winkel aanwezige, door derden handgemaakte orgel. "Als ze willen bak ik daarna nog pannenkoeken voor ze ook," lacht hij tot slot.

Mailen

Belangstellenden om gebruik te maken van de etalage van Tom Bus kunnen mailen naar: tombus443@gmail.com [l]

In het midden van de foto het pand zoals het er 100 jaar geleden, voor de verbouwing tot slagerij, uitzag. ARCHIEF TOM BUS