Leerlingenvervoer gaat flink aan banden

HALDERBERGE - Leerlingen uit Halderberge die gebruik maken van speciaal onderwijs worden in de toekomst niet meer als vanzelfsprekend naar school gebracht. De gemeente wil dat leerlingen die daar toe in staat zijn, met het ov naar school gaan.

DOOR VERA DE GEUS

De Wmo is erop gericht om de zelfredzaamheid van mensen te vergroten. "In die lijn denken we ook wat betreft het leerlingenvervoer", zegt wethouder Jan Paantjens. "Nu is het zo dat leerlingen opgehaald worden met bijvoorbeeld een busje, naar school worden gebracht om aan het einde van de dag weer thuis gebracht te worden. Als dat niet anders kan, dan blijft deze mogelijkheid bestaan, maar als een leerling ertoe in staat is, willen we ernaartoe dat zij met het openbaar vervoer naar school gaan", zo legt hij uit.

Vrijheid

"We willen dat mensen zo goed en zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Daarbij gaan we uit van de eigen kracht. We willen de leerlingen die dat kunnen begeleiden naar een punt waarop zij zelf met het openbaar vervoer naar school kunnen. Daar hebben ze in de rest van hun leven ook profijt van en zorgt ervoor dat ze meer vrijheid hebben", zo zegt Paantjens. "We willen voorkomen dat kinderen hun diploma halen en klaar zijn voor de maatschappij en dan spaak lopen, omdat ze nooit zelfstandig hebben gereisd", zegt Paantjens. De verordening treedt 1 juni 2018 in werking. [l]