De Bernardusabdij in Hemiksem.
De Bernardusabdij in Hemiksem. Bea Hoeks

Lezing over Bernardusabdij en Gastelse Kaart

OUD GASTEL - Op donderdag 31 mei om 20.00 uur wordt in de museumzaal van de Heemkundekring 'Het Land van Gastel’ een lezing gehouden over de band tussen de Antwerpse Bernardusabdij en de regio Noordwest-Brabant. Deze band werd gesmeed in de dertiende eeuw toen de abdij een domein verwierf rond de Halderberg en tevens het recht kreeg om tienden te innen in een gebied dat een groot deel van de huidige gemeenten Halderberge en Moerdijk omvatte.

De abdij – tot 1790 gevestigd in Hemiksem en vanaf 1834 voortgezet in Bornem – is in de geschiedenis van Noordwest-Brabant tot in de twintigste eeuw een belangrijke rol blijven spelen. Omdat de abt patroon was van de parochies Gastel, Wouw, Hoeven en Oudenbosch hadden de inwoners van deze dorpen eeuwenlang een kloosterling als pastoor. Landbouwers in de wijde omtrek moesten jaarlijks een deel van hun oogst afstaan aan de abdij. Mede met deze belastingopbrengst werd in Hemiksem aan de Schelde onder Antwerpen een indrukwekkend kloostercomplex gebouwd, met een statige abtenpaleis en een kloosterkerk vol kunstschatten. De Bernardusabdij behoorde tot aan de Franse tijd tot de machtigste kloosters in het hertogdom.
Op 31 mei zal Joep Hoeks inzoomen op een conflict tussen Thomas van Thielt, abt van de Bernardusabdij en Jan IV van Glymes, markies van Bergen op Zoom. De abt en de markies meenden beide recht te hebben op de tienden in 'het Lage', een gebied ten noorden van Hoeven, Oudenbosch en Oud Gastel. In 1565, aan de vooravond van de Beeldenstorm, kwamen ze tot een vergelijk. Om toekomstige conflicten te voorkomen, lieten de abt en de markies een gedetailleerde landkaart maken van het betwiste gebied. Deze kaart werd begin twintigste eeuw in het abdijarchief herontdekt door de Gastelse heemkundige Frans Akkermans. Deze kaart staat centraal in het dit voorjaar bij WBOOKS uitgegeven in het fraaie kaartboek “Polders in kaart – Noordwest-Brabant 1565-1590”, samengesteld door Willem van Ham en Karel Leenders.


Gastelse Kaart
De Gastelse Kaart biedt een unieke kans om een belangrijk moment in de geschiedenis van de regio in beeld te krijgen. Joep Hoeks legt aan de hand van kaarten en luchtopnames uit hoe de Bernardusabdij door een reeks rampzalige stormvloeden een groot deel van zijn West-Brabantse bezit verloor en hoe dit de monniken onontkoombaar in conflict bracht met de markies van Bergen op Zoom.
De lezing in Oud Gastel vindt plaats in aanloop naar de tweede editie van de Bernardusdagen, die dit jaar plaatsvinden op de zondagen 19 en 26 augustus en op 2 en 9 september. In de kerken van Hoeven, Oud Gastel, Oudenbosch en Wouw wordt dan de band van deze parochies met de Bernardusabdij met speciale tentoonstellingen in beeld gebracht. Zie ook: www.bernardusdagen.nl.


Heiligenkamer
Na afloop van de lezing wordt de Heiligenkamer van het Dorpsmuseum officieel geopend. Deze kamer is door de dinsdagochtendvrijwilligers van ‘Het Land van Gastel’ van een onoverzichtelijk “rommelkamer” omgetoverd in een prachtige expositieruimte van religieus erfgoed en een belangrijk deel van archief. Voorzitter Van Leengoed zal een korte toelichting geven op deze belangrijke aanwinst voor het museum.
Op donderdag 31 mei om 20.00 uur zijn zowel leden van de heemkundekring als niet- leden van harte welkom bij deze lezing in Dorpsmuseum ‘In de Drie Snoeken, Adres: Dorpsstraat 50, te Oud Gastel. Vanaf half acht staat de koffie klaar. De toegang is gratis. [l]

De Bernardusabdij in Hemiksem