Expositie Bakker Buys.
Expositie Bakker Buys. Gidsen van Saint Louis

Expositie Bakker Buys trekt in Pinksterweekeinde 300 bezoekers

OUDENBOSCH - De Gidsen van Saint Louis hebben een kleine expositie ingericht over de Firma B.P. Buys & Zn. Bakker Buys, zoals deze in Oudenbosch beter bekend staat, leverde jarenlang brood en banket aan het jongensinternaat Saint Louis. De expositie leverde leuke reacties op van de bezoekers. En voor de liefhebber was er natuurlijk de traktatie uit de bekende gele doos.

In 1840 stichtten pastoor Willem Hellemons en onderwijzerszoon Johannes Huijbrechts het jongensinternaat Instituut Saint Louis. Dit werd geleid door de Broeders van Saint Louis. In het begin was het internaat bijna helemaal zelfvoorzienend. Zo had het had eigen tuinen, waar aardappels en groenten werden verbouwd. Rond 1923 stopte Saint Louis met het zelf bakken van brood. De firma B.P. Buys & Zn. werd nu de leverancier van het dagelijkse brood. Dat was geen toeval, want Bakker Buys had zijn winkel recht tegenover de hoofdingang van Saint Louis. En de fabriek stond vlak achter het internaat; in Lollestraat. Later legde de firma zich steeds meer toe op de productie van Negerzoenen; tegenwoordig Zoenen geheten. Op het hoogtepunt werden wel 350.000 stuks per dag gemaakt. In 2003 verhuisde de productie naar Tilburg.

De Gidsen van Saint Louis hebben een kleine expositie ingericht over de relatie tussen Bakker Buys en Saint Louis. Deze staat in een vitrinekast die eens in de directiekamer van Buys stond. De familie Buijs is zo vriendelijk geweest om deze kast en verschillende objecten ter beschikking te stellen voor de expositie. Dat deze expositie veel los maakt blijkt wel uit de reacties van de 300 bezoekers. Ze hebben zelf nog in de fabriek gewerkt of hun vaders bezorgden in Oudenbosch brood van Bakker Buys. En de ouderen konden zich nog heel goed herinneren dat je in de winkel van Buys heerlijk vers roomijs kon kopen.

Expositie
De Expositie Bakker Buys is elke woensdagmiddag en zondagmiddag tussen 13.30 en 16.30 te zien in de Kapel van Saint Louis, Saint Louisplein 50, Oudenbosch. De toegang is gratis. Wilt u meer weten over het internaat of over Bakker Buys? Boek dan een rondleiding. Kijk voor meer informatie op www.gidsenvansaintlouis.nl [l]