Manfred Werger (links) en Jos Dekkers samen goed voor 37 jaar directeurschap van De Bukehof. FOTO JOHAN WAGENMAKERS
Manfred Werger (links) en Jos Dekkers samen goed voor 37 jaar directeurschap van De Bukehof. FOTO JOHAN WAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

De Bukehof na 50 jaar nog steeds springlevend

OUDENBOSCH - Basisschool de Bukehof viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Deze Rooms-Katholieke basisschool werd in 1968 vanuit de Sint Paulusparochie opgericht. De school betrok een nieuw gebouw aan de Olmenstraat en is een halve eeuw later nog steeds springlevend. Afgelopen week was er feest op school en een reünie staat voor september gepland.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Pastoor Suykerbuyk van de in 1965 opgerichte Sint Paulusparochie was stellig in zijn mening dat elke parochie tenminste over één eigen school moest beschikken. Onder het bestuur van Stichting Katholiek Onderwijs Paulusparochie kwam er in 1968 inderdaad een nieuwe school: RK De Bukehof.

Beukenbomen

RK De Bukehof heeft zijn naam te danken aan de vele beukenbomen die voordien op de locatie aan de Olmenstraat stonden en een verwijzing naar de 'bomenwijk', waar de school nog steeds een centrale plek inneemt.

Vier directeuren

In 50 jaar heeft de school slechts vier directeuren gekend. In de persoon van Jan van Meer, een broeder van Saint Louis, had de Bukehof haar eerste directeur en mede-oprichter. Hij werd in 1974 opgevolgd door Johan Winnubst, waarna Jos Dekkers (72) dit van hem in 1980 overnam, om in 2006 met vervroegd pensioen te gaan. Huidig directeur is de 53-jarige Manfred Werger.

Leerlingen

Halverwege de jaren 70 kende de school met ruim 500 kinderen haar hoogste leerlingen-aantal. "Aan de Sparrestraat stond toen zelfs nog een dependance genaamd 't Bukenootje' om alle leerlingen te kunnen bergen. Het aantal van 500 was ook nog zonder kleuters gerekend, want die zaten nog apart in die tijd," vertelt Jos.

'We lopen niet wild voorop, maar gaan wel mee met de tijd'

"Ik weet nog dat we in 1983 met muziek zo'n 75 kleuters bij 't Eikeltje hebben opgehaald en bij de Bukehof hebben ondergebracht." Eind jaren negentig kende de school haar dieptepunt met nog maar 147 leerlingen.

Betrokkenheid

"Momenteel telt de school 242 leerlingen en is er weer een duidelijk aanwas merkbaar," merkt Manfred op. "De Bukehof is wel een school met een eigen karakter. De ouderbetrokkenheid is hoog en mede daardoor hebben we een goede activiteitenkalender. We zijn redelijk conservatief, vernieuwingen vinden plaats in een sfeer van rust. We lopen niet wild voorop, maar gaan wel mee met de tijd. Het team kent weinig verloop, waardoor veel processen haast automatisch verlopen."

Populair

Die betrokkenheid was onder Jos Dekkers ook al groot. "Ik hield zelfs lijsten bij van ouders wie er het ene en wie het andere jaar mee mocht op schoolreis, zó gebrand was men daarop," lacht Jos.

'Er is weer een duidelijk aanwas merkbaar'

Ook de zogenaamde doe-dagen, waarbij de school voor leerlingen en ouders allerlei activiteiten organiseerde, waren destijds erg populair.

Efteling

Hoewel De Bukehof nog steeds in hetzelfde gebouw zit, is het uiteraard wel gemoderniseerd. "In 2012 is de gehele school onder handen genomen en sinds 2015 is er een inpandige peuterspeelzaal," laat Manfred weten. De afgelopen week stond geheel in het teken van het jubileum met een techniek-, circus,- en sportdag. Het hoogtepunt was op woensdag met een uitstapje naar de Efteling. "Voor iedereen die De Bukehof een warm hart toedraagt staat er op 14 september nog een reünie gepland," zegt Manfred tenslotte. [l]