Halderberge haalt sinds 2014 plastic gescheiden op. FOTO SHUTTERSTOCK
Halderberge haalt sinds 2014 plastic gescheiden op. FOTO SHUTTERSTOCK Foto:

Halderbergenaren zorgen voor minder restafval

HALDERBERGE - Diftar blijkt een succes. Het systeem van het belonen van gescheiden inzamelen, zorgt ervoor dat de gemiddelde hoeveelheid huishoudelijk restafval per inwoner van Halderberge 25% lager ligt, dat is te vergelijken met het landelijk gemiddelde.

DOOR VERA DE GEUS

Sinds 1 januari 2014 hebben de inwoners van de gemeente Halderberge te maken met Diftar. Iedereen betaalt een vast bedrag aan afvalstoffenheffing. Daarnaast wordt precies bijgehouden hoe vaak een huishouden de containers aanbiedt. Aan de hand daarvan stijgt het bedrag. Op die manier betaalt de vervuiler, is de gedachtegang. Degenen die hun afval op de juiste manier scheiden, worden daarvoor beloond in de vorm van lagere kosten.

Eerste jaar

De gemeente Halderberge liet eigenlijk na een jaar al doorschemeren positief te zijn over de afvalinzameling met gedifferentieerde tarieven. Het eerste jaar werd er namelijk al ruim 1,6 miljoen kilo afval minder opgehaald dan het jaar daarvoor door de container gemiddeld twaalf keer minder aan te bieden. Daarentegen is het aantal bezoekers op de Milieustraat dat gebruik maakt van de gratis route enorm toegenomen. Het aantal betaalde bezoeken is juist afgenomen.

Aanpasssingen

Na de evaluatie van het eerste jaar besloot de gemeente het aantal tikken voor de milieustraat aan te passen van zes naar vier. Dit kwam volgens het college meer overeen met de werkelijke afname. Daarnaast werd het verschil in het basistarief tussen een eenpersoons- en een meerpersoonshuishouden opgeheven. Daarmee werd het standaardtarief bepaald op 156,36 euro. Het aantal gemiddelde ledigingen werd omlaag gehaald van 26 naar 19 keer.

Beter scheiden

Volgens landelijke doelstellingen moet de gemeente Halderberge in 2020 uitkomen op 125 kilo afval per persoon per jaar. De gemeente zet dan ook alles op alles om dat te bereiken. Dankzij de invoering van Diftar is ze al een eind op weg. Uit de resultaten blijkt dat de gemiddelde hoeveelheid huishoudelijk restafval per inwoner 25 procent lager ligt dan het landelijk gemiddelde. Ook de totale hoeveelheid huishoudelijk afval blijkt gemiddeld 10,6% lager te liggen.

'Kwart minder restafval dankzij invoering van
dit systeem'

Verder blijkt dat inwoners van gemeenten die diftar hanteren afval een stuk beter scheiden. Zo zamelen deelnemende gemeenten waaronder Halderberge 13,6% meer oud papier en karton en 9,8% meer glas in.

Verpakkingen

De gemeente Halderberge is blij met de ontwikkeling. Wethouder Hans Wierikx laat desgevraagd weten: "De gemeente Halderberge heeft in 2014 Diftar ingevoerd. Dat heeft geleid tot ruim 25% minder restafval dat huis aan huis opgehaald werd. Dat beeld is in de afgelopen jaren gestabiliseerd. Vanaf 2014 wordt in Halderberge ook het plastic verpakkingsafval plus drankkartons huis aan huis opgehaald. Dat heeft in het eerste jaar geleid tot een gigantische toename van bijna 2,5 keer zoveel verpakkingsmateriaal. Dat aandeel stijgt nog steeds, zowel huis aan huis opgehaald verpakkingsafval, als verpakkingsafval dat naar containers wordt gebracht."

Gemiddeld

"In regioverband presteert Halderberge volgens het gemiddelde. Ook in vergelijking met andere gemeenten zit Halderberge op het gemiddelde. De gemeenteraad van Halderberge wil graag dat er een integrale kadernota duurzaamheid komt, waarin ook afval een duidelijke rol krijgt", besluit de wethouder. [l]