Start en finish van het event Lopen voor Bas vindt plaats in de stemmig aangeklede Wagenhoek. FOTO ELS ROMMERS
Start en finish van het event Lopen voor Bas vindt plaats in de stemmig aangeklede Wagenhoek. FOTO ELS ROMMERS Foto: Els Rommers

Oudenbossche middenstand komt in actie voor Bas

OUDENBOSCH – Enkele maanden geleden was in de Halderbergse Bode het trieste verhaal van Bas van Duijse te lezen. Lijdend aan een zeer ernstige variant van de ziekte van Lyme, brengt hij al jarenlang zijn dagen in pijn, stilte en duisternis door in zijn slaapkamer. Toen Rob Melse, supermarktmanager van Albert Heijn in de Wagenhoek in Oudenbosch, hoorde dat de zorgverzekeraars een noodzakelijke behandeling niet vergoeden, besloot hij het heft in handen te nemen. Samen met Floor Nuijten organiseerde hij het event 'Lopen voor Bas' dat op 10 juni zal plaatsvinden.

DOOR ELS ROMMERS

"Ik kreeg een mail van Marijke, de moeder van Bas, waarin zij de zorgwekkende situatie schetste waar haar zoon, en daarmee ook de rest van het gezin, tegen wil en dank in is beland", vertelt Rob Melse. "Ik wist meteen: dit kan niet! Hoe kan de zorgverzekeraar zo'n jonge knul laten zitten. Dat dit in Nederland gebeurt, vind ik ongelooflijk."

Eigen middenstand
"Ik ben met mijn personeel rond de tafel gaan zitten en zij deelden mijn verontwaardiging. Floor Nuijten, één van mijn teamleiders die aan het CIOS studeert, wierp zich meteen op om samen met mij te brainstormen over hoe we Bas konden helpen. In het kader van haar studie organiseert zij wel meer sportevenementen en dus was de beslissing snel genomen: er zou een sponsorloop komen. Gelukkig heeft ons idee binnen Oudenbosch veel bijval gekregen. Niet alleen mijn eigen medewerkers, maar ook die van de Zellebergen hebben zich vrijwillig aangemeld om te helpen, net als een aantal van onze klanten. Blij zijn we ook met de medewerking die we krijgen van de lokale middenstand."

Verantwoordelijkheid
Floor, zelf nog maar 20 jaar, in goede gezondheid én superfit, beseft daardoor des te meer hoe belangrijk het is dat Bas hulp krijgt. "Hij is maar een paar jaar ouder dan ik. Ik kan me niet voorstellen hoe afschuwelijk het moet zijn om dag in dag uit met je rolluiken dicht aan je bed gekluisterd te zijn. Het is vreselijk wat hij doormaakt."

Oudenbossche
middenstand wil Bas
steunen met actie

Rob is het helemaal eens met zijn teamleidster. "En mooi dat er met een evenement als Lopen voor Lyme geld wordt ingezameld, maar toen ik las dat dit ergens achter Utrecht plaatsvindt, dacht ik: dat kunnen wij in Oudenbosch ook. Hier liggen de roots van Bas en zijn familie. Als dorpsgenoten hebben wij ook een verantwoordelijkheid richting dit gezin."

Persoonlijk initiatief
Floor en Rob hopen dan ook op het maximale aantal deelnemers. "Er mogen 500 mensen aan meedoen. De start is op 10 juni, vanaf 13.00 uur. De afstand bedraagt vijf kilometer, het inschrijfgeld slechts € 5. Wie zich aanmeldt via w.doubleyou@outlook.com krijgt meteen een starttijd te horen. Meld je je pas aan op 10 juni zelf, loop je kans wat later te kunnen starten. Start en finish zijn in de Wagenhoek. Deelnemers krijgen een goodiebag, waar lokale winkeliers gul aan hebben bijgedragen. Daarin zit ook wat te drinken. Verder verkopen we drankjes en versnaperingen in de Wagenhoek. Alle opbrengsten daarvan gaan rechtstreeks naar Bas. We hopen € 3000 op te halen. Niets daarvan blijft aan de strijkstok hangen. Dit is geen commercieel evenement maar een persoonlijk initiatief waarbij onze winkel volledig in dienst staat van het goede doel", benadrukken Floor en Rob.

Steun Bas
"Iedereen is welkom om mee te doen. Ook kinderen, maar wel graag onder begeleiding. Het zou fijn zijn als zoveel mogelijk mensen op de fiets naar de Wagenhoek komen. Daarvoor is een speciaal gedeelte vrijgemaakt. Er is een springkussen én er kunnen leuke prijzen gewonnen door de deelnemers.

'We missen nog te veel
om tot actie over
te kunnen gaan'

Op de ramen langs de routes hangen namelijk flyers van dit event. Wie raadt hoeveel dat er zijn of er het dichtstbij zit, wint. Hoewel Bas er zelf niet bij kan zijn, hopen we door een gezamenlijke inspanning het leed van deze jongen een beetje te verlichten. Dus steun ons event en ga Lopen voor Bas." [l]

Moeder van Bas

In reactie op dit initiatief laat Marijke van Duijse weten heel dankbaar te zijn voor hun hulp. "Sinds februari is er niets veranderd aan de situatie van mijn zoon en hoewel alle opgehaalde gelden een behandeling dichterbij brengen, missen we nog een substantieel bedrag om daadwerkelijk tot actie over te kunnen gaan. We hopen dan ook dat velen het event Lopen voor Bas op 10 juni zullen steunen. Zelf zijn mijn man, mijn dochter Jessica en ik ook aanwezig om mee te helpen deze sponsorloop tot een succes te maken. Wie die dag niet kan meedoen en Bas toch wil helpen, mag heel graag een bedrag doneren op rekeningnummer NL56INGB0751812935 t.n.v. Bas van Duijse te Oudenbosch of via de doneeractie op zijn facebookpagina 'Geef Bas zijn leven terug'. Onze dank, en vooral die van Bas, is onnoemelijk groot."

Bas van Duijse heeft een zeer ernstige variant van de ziekte van Lyme.
Bas toen hij nog een normaal leven had.