Wethouder Jan Mollen (rechts) was nauw betrokken bij de reconstructie. FOTO PETER BRAAKMANN
Wethouder Jan Mollen (rechts) was nauw betrokken bij de reconstructie. FOTO PETER BRAAKMANN Foto: Peter Braakmann

Doorgaande route Oudenbosch onder de loep

OUDENBOSCH - De reconstructie van de doorgaande route in Oudenbosch wordt de komende tijd onder de loep genomen. Wethouder Jan Mollen hoopt voor het einde van het jaar de conclusies en aanbevelingen in huis te hebben zodat de gemeente meteen aan de slag kan met eventuele aanpassingen. Mollen is vooral benieuwd naar de bevindingen omtrent de Markt, omdat de snelheid daar onverhoopt nog steeds hoog ligt.

DOOR VERA DE GEUS

De insteek van de reconstructie is dat de doorgaande weg door het centrum van Oudenbosch een stuk rustiger zou worden, er minder hard geremd wordt en de veiligheid voor met name fietsers aanzienlijk werd vergroot. Hiervoor werden een aantal grootscheepse maatregelen getroffen.

Klankbordgroepen

Bijna een jaar lang werd er intensief gebrainstormd en onderzocht met legio partijen en klankbordgroepen bestaande uit buurtbewoners, VVN, de politie, het parochiebestuur, bedrijven, ZLTO enzovoorts. Samen bogen zij zich over de toekomst van de doorgaande route in Oudenbosch die aan tientallen jaren hoog op het verlanglijstje van de gemeente stond om aan te pakken.

Trillingen

Het plan bestond uit meerdere onderdelen. Een belangrijk onderdeel was het gedeelte St. Bernaertsstraat/Markt in te richten als tweerichtingsverkeer. Een tweede onderdeel van het plan werd gevormd door enkele verkeersmaatregelen zodat de route beter geschikt is voor busvervoer, omwonenden en andere weggebruikers. "Het steeds plotseling moeten remmen is voor de weggebruikers niet prettig, maar voor de omwonenden veroorzaakt het ook nog eens allerlei trillingen", zei voormalig wethouder Harteveld tijdens de voorbereidingen.

Gemeente houdt tal van metingen in het gebied

"Daar willen we graag iets aan doen. Om die reden kiezen we voor verkeersremmende maatregelen waar je niet voor hoeft te remmen maar alleen je gaspedaal voor loslaat. Aan het begin en het einde van de route komen wel groene chicanes (kunstmatige s-bochtjes) om mensen meteen af te laten remmen."

Basiliekplein

Er staan nog een aantal zaken op de rol. Zo is het is de bedoeling dat het plein voor de Basiliek nog wordt heringericht. Hiervoor wordt de samenwerking gezocht met Het Prinsentuin College die het ontwerp en het onderhoud voor haar rekening gaat nemen.

Metingen

De belangrijkste onderdelen zijn na een intensief en logistiek gezien indrukwekkende periode gerealiseerd. Zoals eerder met de gemeenteraad afgesproken zou de herinrichting na ongeveer een jaar geƫvalueerd worden. "Ook hierbij worden de klankbordgroepen en alle andere organisaties betrokken. We wilden dat de reconstructie breed gedragen werd en dus willen we ook weten of de betrokken partijen tevreden zijn", zo zegt wethouder Jan Mollen. "We gaan aan de slag met snelheidsmetingen, meten de verkeersintensiteit, de hoeveelheid vracht- en landbouwverkeer en de bereikbaarheid. Iedereen mag zijn zegje doen en dus zetten we dit zo breed mogelijk in." Met de resultaten aan de hand van de evaluatie wil de gemeente verbeteringen doorvoeren. Volgens Mollen komen er hoogstwaarschijnlijk ook maatregelen voor de Markt. "Daar ligt de snelheid echt nog te hoog. 85 procent houdt zich aan de snelheid, maar de overige 15 procent kan rijdt daar soms wel zestig of zeventig kilometer per uur. Daar willen we vanaf, zeker met het oog op de veiligheid", zegt Mollen. De resultaten verwacht Mollen voor het einde van het jaar. [l]