Trio triathlon 2017
Trio triathlon 2017 Ilona van Nijnatten

Triathlon zet Gastel voor 34e jaar op z'n kop

OUD GASTEL – Voor het eerst in een Nederlandse wedstrijd nemen de twee beste paratriatleten ter wereld het op tegen de top van Nederland onder de valide triatleten. Plaats van handeling is Oud Gastel, waar komende zaterdag de 34e uitgave van de Verwer & Janssentriathlon wordt gehouden.

Evenementenorganisatie ’t Veerke heeft al vaak genoeg met gehandicapte deelnemers van doen gehad. Eén keer was de wedstrijd NK paratriathlon, een jaar later kwamen ouders met hun gehandicapte zoon of dochter mee doen voor het TV-programma Rennen voor Twee. Dat programma is van invloed geweest op het evenement. Sindsdien is triathlon Oud Gastel maanden van tevoren stijf uitverkocht. Hier en daar vallen mensen door blessures nog weg, maar de verwachting is toch dat in de Gastelse Triathlonweek ruim 1000 atleten mee doen aan de verschillende disciplines.

Het begon maandag al met 51 starters op de Tridaagse. Dinsdagavond was het dan proefzwemmen in de Roosendaalse Vliet en woensdagavond werden de Tridaagse-gangers feestelijk onthaald. Het vormt allemaal de opmaar naar het grote weekeinde, met eerst op vrijdag de jeugdtriathlon. Het is de 25e aflevering en daar komen zeker tachtig deelnemers op af. Bijzonder is de ouder-race over dezelfde afstanden: 125 meter in zwembad Blankershove, 5 kilometer fietsend tussen Gastel Sfeer en ’t Veerhuis en 800 meter lopen in hartje Gastel. Het spektakel begint om 18.30 uur, de laatste serie is om 21.30 uur.

Zaterdagmorgen is ’t Veerke al voor dag en dauw in de weer om de vele triatleten te ontvangen. Vanaf 8.45 uur moeten ze het zelf doen. De 1/3e wedstrijdserie is dan te water. Het is die groep waarin het goud en zilver van de Paralympics in Rio mee doen. Jetze Plat en Geert Schipper meten zich met de toppers waaronder viervoudig winnaar Sven Strijk, zijn broer Erik-Simon Strijk, de broers Marco en Mark Muller, de broers Milan en Omar Brons, 5-voudig Nederlands kampioen Dirk Wijnalda, Rob Musters en de Belg Laurent Nobels. Het damesveld is zo mogelijk nog sterker met wereldkampioene Sione Jongstra, Nederlands kampioene Marleen Honkoop, Pleuni Hooijman, Deborah Schouten, Rahel Bellinga, Cora Vlot, Juriena de Vries, Petra Sloots, Amber Hulleman, Talisa van der Fluit en Paula van der Pouw. Daarna komen oneindig veel triatleten in actie, waaronder alle leden van TOGA, de Gastelse triathlonclub. Het Halderbergs kampioenschap over de 1/8e begint om 9.55 uur, de tweede serie 1/3e afstand recreatief gaat om 10.35 uur los en de kwart is om 11.35 uur aan de beurt. Om 12.45 uur is dan nog een tweede serie 1/8e afstand en daarna zijn alle individuele deelnemers onderweg.

De koek is dan nog niet op, want de uitsmijter van de dag vormt de 26e trio-triathlon. Met een recordaantal van ruim honderd trio’s waaronder heel veel Halderbergenaren gaat om 14.30 uur het sluitstuk van start. Deelnemers zwemmen 500 meter, tikken aan bij hun fietser die 20 kilometer gaat fietsen, waarna tenslotte de loper nog 5 kilometer gaat hardlopen. Met z’n drieën komen ze vervolgens over de finish op het VandenBroek-plantsoen.

Publiek kan de wedstrijden gratis volgen. Aan de waterkant, maar ook vanaf groot scherm bij ’t Veerhuis. Daar opent na een lange sportdag de grootste barbecue van Halderberge voor honderden sporters en vrijwilligers. Deejay Simon luidt de dag muzikaal uit. Aanmelden voor jeugd en trio’s kan nog via www.tveerke.nl. [l]