Als het aan Progressief Halderberge ligt komen er tiny forests in Halderberge waar kinderen naar hartelust kunnen spelen.
Als het aan Progressief Halderberge ligt komen er tiny forests in Halderberge waar kinderen naar hartelust kunnen spelen. Foto:

Vraag om mini-bossen in Halderberge

HALDERBERGE - Tiny Forests. Mini-bossen, niet groter dan een tennisbaan. Als het aan Frits Harteveld van Progressief Halderberge ligt, worden ze in de gemeente aangelegd. Volgens het raadslid zou het een aanwinst zijn voor de verschillende kernen. De dorpen krijgen een groene uitstraling, er komen waardevolle diersoorten op af, kinderen worden aangemoedigd om buiten te spelen en inwoners kunnen zo dichtbij huis genieten van de natuur.

DOOR VERA DE GEUS

Het IVN, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid, wil de komende drie jaar honderd Tiny Forests aanleggen verdeeld over 24 gemeenten, minimaal vier per gemeente. Om dit doel te behalen heeft het IVN 1,85 miljoen euro gekregen van de Nationale Postcode Loterij. Het IVN zorgt daarbij ook voor de ontwikkeling van deze Tiny Forests. "Zo'n dichtbegroeid minibos is ongeveer net zo groot als een tennisbaan en past bijvoorbeeld prima binnen een woonwijk of bij een school. Het bestaat uit allerlei verschillende soorten bomen, die van nature voorkomen in de regio en zorgt zo voor een groene impuls voor de buurt", zo legt Harteveld uit.

Dichtbij

Volgens het raadslid van Progressief Halderberge zien de mini-bossen er niet alleen mooi uit. Hij voorspelt dat een Tiny Forest veel diersoorten aantrekt, omdat zo'n bos uit veel verschillende soorten bomen bestaa. Daarnaast geeft Harteveld aan dat de bomen in het minibos zorgen voor een verbetering van de luchtkwaliteit, dat het bos de natuur dichtbij brengt en dat het riool ontlast wordt bij zware regenbuien. Harteveld ziet weinig belemmeringen om Halderberge aan te wijzen als gemeente waar een van de minibossen van het IVN gerealiseerd worden. "Door het relatief kleine oppervlak van het bos, kan het gemakkelijk in het gebouwde gebied worden ingepast. Hierdoor kunnen inwoners genieten van de natuur, dichtbij huis", zo stelt hij. Ook het feit dat het bos onderdeel kan uitmaken van leerzame natuuractiviteiten, is volgens Harteveld een groot voordeel. "En uiteraard kunnen kinderen ook in een Tiny Forest spelen", zo zegt hij.

Crowdfunding

Het IVN is in principe verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van de bomen, maar vraagt wel co-financiering. Daarom zal Halderberge, als ze deelneemt, een financiƫle bijdrage moeten leveren. "Wellicht is het idee om partijen of ondernemers in de gemeente te vragen om mee te doen of een financiƫle bijdrage te leveren in de vorm van crowdfunding", zegt Harteveld die vindt dat dit initiatief perfect aansluit bij de Halderbergse ambities op het gebied van duurzaamheid. Progressief Halderberge wil van het college weten of het de gemeente Halderberge aan wil melden bij het project Tiny Forest en zo partnergemeente van IVN te worden. De gemeente reageert later op het plan van de politieke partij. [l]