De prachtig verbouwde Gall & Gall vestiging in Halsteren wordt ook bezocht door trouwe Halderbergse klanten. FOTO ELS ROMMERS
De prachtig verbouwde Gall & Gall vestiging in Halsteren wordt ook bezocht door trouwe Halderbergse klanten. FOTO ELS ROMMERS Foto: ELS ROMMERS

Gall & Gall na 28 jaar weg uit Wagenhoek

OUDENBOSCH – Met pijn in het hart sloten Dianne en Raymond Kessel afgelopen weekend definitief de deuren van hun Gall & Gall vestiging in de praktisch leegstaande Wagenhoek. "In de afgelopen jaren hebben we winkel na winkel weg zien gaan. De sfeer wordt er niet beter op en de veiligheid evenmin", verklaart het ondernemerskoppel hun vertrek. Ondertussen hebben ze de Gall & Gall winkel in Halsteren overgenomen en gaan ze, na een verbouwing, vol enthousiasme en vertrouwen een nieuwe toekomst tegemoet.

DOOR ELS ROMMERS

Maar liefst 35 jaar heeft Raymond in een slijterij in de Wagenhoek gewerkt. De laatste 28 jaar daarvan runde hij samen met zijn vrouw een eigen Gall & Gall vestiging. Raymonds binding met Oudenbosch, waar hij geboren en getogen is, en in het bijzonder met de Wagenhoek, dat zijn vader mede heeft opgebouwd, is bijzonder sterk te noemen. En toch zijn hij en echtgenote Dianne in Halsteren neergestreken met hun onderneming. Een opvallend besluit dat nadere uitleg verdient.

Onveilig en ongezellig

"Tot 2008 was de Wagenhoek een levendige passage waar de ondernemers letterlijk en figuurlijk op elkaars winkel pasten", blikken Dianne en Raymond terug. "Toen kwam het keerpunt. Als eerste ging de bakker weg en allengs vertrokken de andere winkeliers. Van de gezellige sfeer die er hing, is nu niets meer over. Ook is er geen enkele sociale controle meer. Dat maakt de Wagenhoek voor ondernemers een stuk onveiliger. Bezoekers aan de Wagenhoek lopen bovendien het risico om raak gereden te worden want er wordt regelmatig met fietsen doorheen gecrost. Mensen op hun gedrag aanspreken blijkt in de praktijk lastig. Vaak krijg je een grote mond en soms zelfs een bedreiging aan je broek."

Hartverwarmende reacties

"Vorig jaar stonden we voor een beslissingsmoment. Ons contract in Oudenbosch liep af en als we verder wilden, werden we verplicht te verbouwen. Investeren op die locatie was geen optie. Een alternatief werd niet geboden, dus besloten we de stekker eruit te trekken. Dat was geen gemakkelijke beslissing. Je hebt het gevoel je klanten in de steek te laten, maar we konden echt niet anders", zegt een nog steeds zichtbaar aangedane Raymond. "We hebben zoveel hartverwarmende reacties gekregen van trouwe klanten die meteen toezegden om naar Halsteren te komen, want daar zitten we sinds eind vorig jaar. De vorige eigenaar ging met pensioen, voor ons een uitgelezen kans om hier verder te gaan, maar dan in een nieuw jasje."

Uitgebreider assortiment

Raymond doelt op de metamorfose die het interieur heeft ondergaan. Hij en Dianne zijn zeer content met de warme en toch moderne uitstraling van hun verbouwde zaak en de grote aanloop die ze krijgen. "Helemaal nu ons assortiment is uitgebreid. Zelf heb ik een voorliefde voor whisky en ik ben heel blij met de prachtige collectie die we nu voeren", glundert Raymond. "Bovendien hebben we ons eigen bier", vult echtgenote Dianne aan. "Dat is nota bene gebrouwen door 't Meuleneind in Hoeven. Prachtig toch? Maar verder is het een typisch Halsters biertje met een pittig karakter door de rode pepers die erin verwerkt zijn."

Bestellen en bezorgen

"Hier in Halsteren voelen we ons helemaal thuis", aldus Dianne en Raymond. "De inwoners hebben ons warm verwelkomd en hier hangt die gemoedelijke dorpssfeer waar wij aan hechten. En onze Halderbergse klanten vergeten wij niet. Zij kunnen nog steeds bestellingen doorgeven op telefoonnummer 0165-314497 of via raymondkessel50@gmail.com. Wij bezorgen in de avonduren op werkdagen en ook op woensdag en vrijdag overdag. En bij veel animo komt er een afhaalpunt. Dus ook in Oudenbosch blijven we actief!"[l]