Ze dachten dat er 'gewoon' een extra etentje gepland stond en dat de burgemeester aan zou schuiven.
Ze dachten dat er 'gewoon' een extra etentje gepland stond en dat de burgemeester aan zou schuiven. Foto: Het Punt

Lintjes voor de lichtpuntjes van Het Punt

HOEVEN - Ze dachten dat er 'gewoon' een extra etentje gepland stond en dat de burgemeester aan zou schuiven. Dat gebeurde ook, maar met een ander doel dan Mien Schoenmakers, Annie Kanters en Francine Oomen dachten. Ze werden namelijk koninklijk onderscheiden voor alles wat ze doen voor de bezoekers van Het Punt in Hoeven. Blij verrast, dat zijn ze alle drie. Ook hebben ze alle drie de overtuiging dat ze er zoveel meer vrijwilligers rondlopen bij Het Punt die het lintje verdienen. Bescheidenheid ten top.

DOOR VERA DE GEUS

De drie dames koken al ruim twintig jaar om toerbeurt voor de bezoekers van het punt. Iedere dag een ander menu, iedere dag volop dankbaarheid van de senioren die op die manier niet alleen hoeven te eten en toch een gezonde maaltijd kunnen nuttigen. Daarvoor werden ze bedankt én onderscheiden. "Het was een totále verrassing ", zegt de 86-jarige Mien Schoenmakers. "Ik had nergens erg in totdat mijn familie binnen kwam. Ik schrok wel even, maar ik heb het echt hartstikke leuk gevonden. Zoveel reacties en waardering, het was één groot feest."

'Soms word ik er
emotioneel van'

"Ik zat die week ook 40 jaar bij het kerkkoor dus het feest ging gewoon nog even door." Mien kwam bij Het Punt toen ze na het runnen van een tuinbouwbedrijf in de Tuin van Gerlagh kwam wonen. Stilzitten kan ze niet en Het Punt is een paar minuutjes lopen. "Ik schonk al koffie voor de leden van de KBO en toen vroegen ze me om te koken. Ik doe het met veel plezier en hoop het nog heel lang te kunnen doen", zegt ze.

Dankbaar

Annie Kanters (83) is al even enthousiast over het lintje en het vrijwilligerswerk. "Ruim twintig jaar geleden stond er een advertentie in De Bode. Ik zocht een bezigheid, nadat ik op mijn zestigste klaar was met werken. Ik zocht contact met mensen en dat is gelukt. De mensen zijn zo dankbaar als ze lekker hebben gegeten. Je draagt je steentje bij aan de maatschappij, want de eenzaamheid waar sommigen mee kampen wordt even opgeheven. Hollandse pot eten ze toch wel het allerliefste, maar ik vind het allemaal leuk om te maken. Ik geniet er echt van."

Emotioneel

Francine Oomen, 76 jaar, moet naar eigen zeggen nog steeds even bijkomen van de uitreiking van het lintje. "Ik waardeer het enorm", zegt ze. "Maar het is zulk waardevol werk. We staan voor elkaar, op goede en slechte dagen. We zijn een hechte groep vrijwilligers en ik neem voor hen allemaal mijn petje af. Je krijgt zoveel liefde van de mensen hier. Dat kan soms best emotioneel zijn. Ik zou het echt niet willen missen. Dat wij een lintje kregen, daar ben ik heel dankbaar voor. Maar eigenlijk verdienen ze hier allemaal een lintje, dat wil ik maar even gezegd hebben."[l]