Frits Harteveld (Progressief Halderberge) en Bram Heijblom (IVN) bij de fototentoonstelling.
Frits Harteveld (Progressief Halderberge) en Bram Heijblom (IVN) bij de fototentoonstelling. Paul Mennema

IVN zet natuur midden in (gemeentehuis) Halderberge

HALDERBERGE - ‘IVN Foto's on tour’ is de naam van de reizende expositie waarin IVN Etten-Leur e.o., onder andere haar winnende natuurfoto’s tentoonstelt. Vanaf 4 juli staat de expositie vier weken lang in de publieksruimte van het gemeentehuis van Halderberge.

De foto’s van haar werkgroep Natuurfotografie, zijn gemaakt in de directe omgeving van Halderberge, Moerdijk en Etten-Leur. ‘IVN Foto’s on tour’ trekt een jaar lang door deze gemeentes en is gratis te bezoeken in diverse publieke gebouwen. Zo wil IVN een ieder laten genieten en enthousiasmeren voor de natuur in de eigen straat, buurt of iets daarbuiten.

Opening en 'Tiny Forests’
De opening vond plaats door Frits Harteveld van Progressief Halderberge samen met Bram Heijblom, voorzitter van IVN Etten-Leur e.o. Zij hebben het tevens gehad over het IVN project dat Frits enthousiast omarmt: ‘Tiny Forests’. Harteveld heeft dan ook het college gevraagd of de gemeente Halderberge partnergemeente van IVN wil worden voor dit project. En wat een goed nieuws, vandaag heeft de gemeente daarin toegestemd en zich (onder voorbehoud) aangemeld! Tiny Forests zijn mini-bossen, niet groter dan een tennisbaan, aangelegd in woonwijken samen met buurtbewoners. Het bos wordt dusdanig aangelegd dat ze dichter begroeid en soorten-rijker worden dan traditionele bosplantsoenen, een kleine wildernis dus.

'Natuur is soms kunst'
Deze foto’s bewijzen dat! Kleine kunststukjes van moeder natuur, gefotografeerd in de directe omgeving. ‘Leren kijken naar natuur’ is een van de belangrijkste taken die IVN op zich heeft genomen, want educatie leidt tot respect en zo naar bescherming en behoud, is hun mening. Maar dit project wil ook ‘IVN als natuurorganisatie’ in bovengenoemde gemeentes meer op de kaart zetten.

Wie is IVN?
“Inzet Voor Natuur” zo onthoudt men waar IVN voor staat. Zij laat als natuurorganisatie, via haar lokale afdelingen, jong en oud beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is! Juist door het organiseren van natuurcursussen, op ‘Doe-dagen’, tijdens workshops of wandelingen met gids, te vertellen over de natuur in de eigen straat, buurt of iets daarbuiten. Daarnaast werkt IVN ook met én voor andere natuurorganisaties en praat mee en adviseert o.a. gemeenten, over groen in de buurt zoals ‘Tiny Forest’. Ook ondersteunen zij de dieren die wel wat extra hulp kunnen gebruiken, zoals uilen en vleermuizen. Voor informatie, wandeling met een gids, vrijwilligerswerk en alle andere (kinder-, familie-)activiteiten, kijk op de site: www.ivn-etten-leur.nl [l]