Rian gaat meer aandacht aan haar tuin besteden
Rian gaat meer aandacht aan haar tuin besteden Foto: Johan Wagenmakers

Rian neemt afscheid van de zwemsport

OUD GASTEL - Na bijna 15 jaar trainer/coach bij zwemvereniging Hieronymus uit Roosendaal te zijn geweest, heeft de 57-jarige Gastelse Rian de Bruijn onlangs afscheid genomen van de haar zo dierbare zwemsport. Het is tijd om zelf wat meer te sporten én te genieten van haar prachtige, veelzijdige tuin.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

Hoewel ze zelf van huis uit al sportief aangelegd is, is ze min of meer via haar beide zoons Bas en Coen in de zwemsport terecht gekomen. Deze waren beiden talentvol en fanatiek en zijn vanuit de Gastelse zwemvereniging de Vuurtoren bij Hieronymus in Roosendaal terecht gekomen. "Henk Sebregts stond er in 2004, nadat anderen gestopt waren, helemaal alleen voor en vroeg aan mij - als moeder van Bas en Coen - of ik hem met de trainingen wilde helpen," vertelt Rian. "Hoewel ik geen enkel trainersdiploma had én het halen ervan mij teveel tijd zou kosten, voelde ik er wel wat voor. Ik ben namelijk erg leergierig en een autodidact. Bovendien is de praktijk een goede leermeester."

'Het zélf sporten is er nogal bij ingeschoten'

Hoofdklasse

Om het 'vak' te leren gaf ze eerst training aan de zogenaamde 'langzaamste baan'. Van lieverlee klom niet alleen Rian, maar de gehele zwemvereniging op vanuit regionaal D naar C, B en A om de laatste drie jaar in de landelijke hoofdklasse te verblijven. Rian groeide mee en was als hoofdtrainer medeverantwoordelijk voor de vele successen van Hiernonymus. "Het mooiste waren toch wel de promotie/degradatie wedstrijden om in de hoofdklasse te blijven," zegt ze. "Iedereen zwom dan in een kolkende omgeving de tegels uit het bad." Een ander hoogtepunt was begin dit jaar het meedoen aan de Worldcup in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven. "Om hierbij te zijn is zo'n unieke ervaring, zeker ook voor onze zwemmers."

Intensief

Rian is niet alleen enorm trots op de zwemsuccessen van haar beide zoons, maar zeker ook op die van alle zwemmers die ze in die 15 jaar begeleid heeft. "Samen met Bas en Coen ben ik met de club meegegroeid. Al die jaren heb ik niet voor mezelf training gegeven maar voor de zwemmers. Als ik kijk wat 'mijn' zwemmers doen, dát is waar ik het voor doe." Toch vindt Rian het nu genoeg geweest. "Vooral de laatste drie jaar als hoofdtrainer waren ontzettend intensief. Vrijwel elke dag van de week training geven, het voorbereiden hiervan, de wedstrijden in het weekend, het veel van huis zijn - zeker ook bij de meerdaagse wedstrijden - , was haast niet meer op te brengen. Omdat ik in Paul Koster iemand gevonden heb, die het graag wilde overnemen, was het voor mij gemakkelijker om nu te stoppen. Al die jaren ben ik er vol voor gegaan en heb het beste van mezelf gegeven."

Hangmat

Aan het afscheid koestert ze warme herinneringen. "Na de laatste wedstrijd werd er een barbecue georganiseerd. De vele kaarten, attenties, persoonlijke groeten en cadeautjes deden mij erg goed. Van 't Rijks in Roosendaal en Bergen op Zoom, waar ik de laatste paar jaar ook nog les gaf, kreeg ik nog een heuse hangmat," lacht ze. Van rusten zal helaas niet veel komen, want nu gunt Rian zich de tijd voor andere dingen dan alleen maar zwemmen. "Het zélf sporten is er nogal bij ingeschoten. Dat ga ik zeker weer oppakken. Ook ga ik naast wat meer aandacht voor mijn man Hans, die het de laatste jaren vaak zonder mij moest doen, me bezig houden met onze dieren en onze grote tuin. Het is vooral fijn om elke dag na het eten nog even te blijven zitten en na te denken wat ik ga doen, in plaats van naar het zwembad te rijden," laat ze tot slot lachend weten. [l]

Rian geeft in 2016 instructies aan zwemmers van 't Rijks