Bezoekers van het Arboretum zijn diep onder de indruk door van de prachtige tuinen. FOTO BEZIT ARBORETUM
Bezoekers van het Arboretum zijn diep onder de indruk door van de prachtige tuinen. FOTO BEZIT ARBORETUM Foto:

Drie keer scheepsrecht voor Arboretum

OUDENBOSCH – Op 6 oktober wordt in Fidei et Arti bekend gemaakt wie de Halderbergse Cultuurprijs van 2018 wint. Genomineerden zijn fotograaf Wim Hansum, kunstschilder Arie Onnink en Stichting Arboretum Oudenbosch. In september kan er op deze kandidaten gestemd worden via www.halderberge.nl. Wekelijks zetten we één van hen in de spotlights. Ditmaal staat het Arboretum, Groene Parel van Oudenbosch, centraal.

DOOR ELS ROMMERS

Gaat het Arboretum na twee eerdere nominaties deze editie wel met de cultuurprijs naar huis? "Ik hoop het van harte", reageert Johan van Oosterhout, voorzitter van het Arboretum. "Voor alle vrijwilligers, uit het heden én het verleden", benadrukt hij. "Want zonder deze bijzonder passionele groep die zich belangeloos inzet, zou het Arboretum niet zijn uitgegroeid tot wat het nu is."

Experimenteerruimte

Maar hoe omschrijf je het Arboretum eigenlijk? In gesprek met de bevlogen voorzitter blijkt al gauw dat de diversiteit in bomen en struiken die de botanische tuin sieren synoniem staat voor het scala aan functies dat deze groene oase vertegenwoordigt. "Buiten het verzamelen, registreren en onderhouden van onze meer dan 3000 in- en uitheemse planten- en boomsoorten, vervult het Arboretum ook een educatieve en recreatieve rol", legt Johan nader uit. "Onze tuin dient bijvoorbeeld als lab voor leerlingen. Het biedt hen ruimte om verantwoord te experimenteren met de natuur, zodat opgedane kennis beter beklijft. Het terrein huisvest bovendien een enorme geschiedenis. Kijk alleen maar naar het rijksmonument dat onze entree vormt en de kloostertuin met daarin de grot en beelden die het religieuze erfgoed, dat het Arboretum is, symboliseren."

Podium voor cultuurdragers

"Mensen die van de natuur houden en zelf geen tuin hebben, halen hier hun hartje op, zowel passief als actief. Hoewel onze bomen en planten centraal staan, vormen zij tegelijkertijd het inspiratievolle decor voor kunstliefhebbers en beoefenaars, want van 1 april tot 1 november zijn er allerlei cultuuruitingen te bewonderen in het Arboretum, soms in de sfeervolle theekoepel, dan weer in het entreegebouw of zelfs in de open lucht. Ook biedt het een podium aan muziekgezelschappen en koren. Eveneens biedt het de ideale omgeving voor workshops. 'Bezinnen in het Groen' bijvoorbeeld is een verzamelnaam voor activiteiten gestoeld op de rust en de stilte die de natuur ons biedt."

Bedreigde plantensoorten

"Jaarlijks trekken wij zo'n 12.000 bezoekers", weet Johan. "Die komen af op onze unieke verzameling Europese, Amerikaanse en Aziatische planten en bomen. Publiekstrekkers zijn ook de treurbeuk uit 1839, de reuzeplataan, ijzerboom, paardenkastanjes en succulentenkas met exotische cactussen. Heel trots zijn we op de grote ontwikkeling die onze stichting heeft doorgemaakt. In drie decennia zijn we erin geslaagd om de verlopen landerij die het was om te toveren in een schitterende botanische tuin van 4 hectare die bedreigde plantensoorten herbergt en Halderberge landelijk gezien op de kaart zet. Trots zijn wij ook dat wij als enige botanische tuin, aangesloten bij de NVBT, dit bereikt hebben met louter vrijwilligers."

Diep onder de indruk

"Er komen zoveel aspecten kijken bij het Arboretum, dat we niet genoeg hebben aan alleen vrijwilligers met groene vingers. Het gaat ook om het bemannen van de balie, beheren van de website, het geven van rondleidingen, aanleggen van paden, uitgeven van het ledenblad Aesculus, enzovoorts. En dan natuurlijk nog de PR. Want ondanks al onze inspanningen en goede reputatie, merken we dat er nog altijd mensen zijn in onze directe omgeving die het Arboretum niet kennen. Dus daar ligt nog een taak voor ons", vindt de voorzitter. "Iedereen uit Halderberge zou toch minstens één keer het Arboretum bezocht moeten hebben. Dan komen ze vanzelf terug, want iedere bezoeker is altijd diep onder de indruk." [l]