Het toerisme in Halderberge zit in de lift. ARCHIEFFOTO
Het toerisme in Halderberge zit in de lift. ARCHIEFFOTO Foto: Archieffoto

Halderberge stevent af op half miljoen overnachtingen

HALDERBERGE - Het toerisme in Halderberge zit in de lift. De recreatieve sector verwacht 2018 af te sluiten met een aantal van 500.000 toeristische overnachtingen. De ingezette groei lijkt door te zetten. Halderberge noteerde in 2017 ook al een aantal van 450.000 overnachtingen en was daarmee een voorbeeld voor veel Brabantse (grotere) gemeenten.


Extra inzetten op toerisme en recreatie is volgens de Toeristische Initiatief Groep (TIG) Halderberge een goede zaak. Halderberge gaat werk maken van citymarketing. Sinds 1 mei is er vanuit de TIG een citymarketingbureau onder leiding van een kwartiermaker ingericht dat gaat zorgen voor een gedragen marketingstrategie en het (digitaal) ontsluiten en promoten van het recreatieve aanbod van Halderberge.

Brede citymarketing

Het citymarketingbureau Visit Halderberge wordt verantwoordelijk voor de branding en productontwikkeling, maar fungeert ook als aanjager, verbinder en ondersteuner van innovatieve, recreatieve productmarkt-combinaties. Het adviseert en assisteert ondernemers die bijdragen aan de merkwaarden ten behoeve van een Halderbergse brede citymarketing. Uitgangspunt is dat gewerkt gaat worden aan een impuls voor de vrijetijdseconomie. Het doel hierbij is meer banen tot stand te brengen en Halderberge als aantrekkelijke regio te positioneren. Door concept- en productontwikkeling ontstaat innovatie en economische structuurversterking, passend bij de kracht van Halderberge.

Bezoekers

Door gezamenlijke een actieve marketing tot stand te brengen, verwacht Visit Halderberge meer bezoekers te trekken die meer besteden."

'Het land van Zand en Klei heeft veel te bieden'

"Waar de toeristische sector ernaar streefde in 2020 zo'n 200.000 bezoekers op jaarbasis te ontvangen, wordt dat aantal in 2018 al gehaald. "Het land van Zand en Klei heeft veel te bieden. Als we samen zichtbaar maken wat nu nog onzichtbaar is", zo verduidelijkt kwartiermaker Henny Luijten. "Dan zijn 400.000 bezoekers op jaarbasis zeker mogelijk."

Agrarische sector

Visit Halderberge gaat Halderberge op de kaart zetten door verhalen te vertellen en door een interessant én kwalitatief aanbod van producten, arrangementen, evenementen en activiteiten te ontwikkelen en te onderhouden. "Bij dat op de kaart zetten speelt de agrarische sector een cruciale rol. De agrarische sector in de gemeente Halderberge heeft namelijk veel moois te bieden. Het beste van Brabant proef je in Halderberge. Dwars door Halderberge loopt de grens tussen zand en klei. Je vindt het ene, het andere en mixvormen van beide. Overal wordt goed geboerd. Van al het fruit en alle groenten die in Nederland groeien, pluk je in Halderberge de beste. De zoetste bieten trek je uit de klei. De smaakvolste prei komt van het zand. Alles groeit goed in Halderberge en de betere koks en winkeliers weten precies waar ze het allemaal moeten halen", aldus Visit Halderberge.

Potentie

Samen met de agrarische sector wordt er door Visit Halderberge een streekproductenlijn Zand en Klei
ontwikkeld, die een van de pijlers van de Halderbergse vrijetijdseconomie moet gaan worden.

'Het beste van Brabant proef je in Halderberge'

"We willen betere en eerlijke prijzen voor landbouwproducten verkrijgen door een duurzame relatie tussen ondernemers in landbouw, toerisme en eindconsumenten te realiseren", aldus de ambitieuze Henny Luijten. "Gezien de recreatieve potentie van de Halderberge verwachten we dat een groter marktaandeel van streekproducten in het toerisme de agrarische sector een nieuwe impuls kan geven." [l]