Enkele leden van de Meekrap, met Jos Verstraten uiterst rechts. FOTO JOHANWAGENMAKERS
Enkele leden van de Meekrap, met Jos Verstraten uiterst rechts. FOTO JOHANWAGENMAKERS Foto: Johan Wagenmakers

De Meekrap viert 66-jarig bestaan met festival

STAMPERSGAT - Carnavalsvereniging De Meekrap is opgericht in augustus 1952 en daarmee kent Stampersgat een van de oudste officiële carnavalsvieringen in West-Brabant. De carnavaleske mijlpaal van 66 jaar wordt groots gevierd met een tweedaags (zomer)carnavalfestival op 1 en 2 september.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

In augustus 1952 komen Rinus Franken, Adrie van Gaans, Piet Janssen, Wim van Gils en Jan Dam terug van een avondje stappen in Roosendaal. In de Kring hebben ze eerst Toon Hermans op zien treden om daarna bij het café van Gerrit den Helder te beslissen dat Stampersgat rijp is voor een echt carnaval. Op 27 augustus van dat jaar wordt de vereniging officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Watersnood

De eerste Stampersgatse optocht staat gepland op zondag 15 februari 1953, maar door de watersnoodramp van twee weken eerder kan het eerste volksfeest uiteraard niet doorgaan. De enige wagen die op carnavalszondag rondrijdt is de melkkar van Goof Bus om geld in te zamelen voor het rampenfonds van de Watersnood. Een jaar later, op Valentijnsdag, laat niets de festiviteiten nog tegen houden. Hoewel: door het overlijden van de vader van beoogd prins Adrie van Gaans moet stand-in prins Rinus Franken zich als Goof 1 met de BBA-bus naar het Vlekkeplein laten brengen. Vandaar uit vertrekt een gezelschap bestaande uit de harmonie, prins met paard en wagen en een tweede kar met Piet Janssen in een apenpak, gevolgd door wat plukjes dorpelingen door de straten van het dijkdorp. Een traditie is geboren.

'Zolang er jeugd bijkomt, kunnen we doorgaan'

Wijkbals

Niemand kon in die tijd bevroeden dat het Stampersgatse leutfeest, vooral in de jaren zestig en zeventig, op carnavalszondag duizenden mensen naar het dorp zou lokken die met eigen ogen de meest fantastische creaties wilden aanschouwen. "Die tijd komt nooit meer terug," verzucht Jos Verstraten, die met zijn 44-jarig lidmaatschap de nestor van de vereniging is. "Er is zovéél te doen tegenwoordig, vroeger leefde men voor het carnaval en de wielerronde. Bovendien komen mensen voor de optocht, maar bouwlocaties zijn nergens meer te vinden. Vele wijken zijn verdwenen. De wijkbals waren stuk voor stuk hoogtepunten en oergezellig."

Toekomst

Het Stampersgatse carnaval kenmerkt zich vooral door saamhorigheid en stabiliteit. Zo kende men in 66 jaar slechts 6 prinsen, die het gemiddeld 11 jaar hebben volgehouden: Rinus Franken (Prins Goof ), Piet Janssen (Prins Peer), Jos Tax (Prins Jos), Johan van Merriënboer (Prins Jan), Jeroen Heijnen (Prins Jeroen) en Peter Picavet (Prins Peer II). Toch zijn de leden van De Meekrap niet somber gestemd over de toekomst. "Het is niet meer te vergelijken met vroeger, we kijken wat er nog wel is. We werken hard om het aan de gang te houden. Zolang er jongeren bijkomen kunnen we door. Hebben we in de toekomst nog cafe's in ons dorp? Wellicht gaan we terug naar twee dagen en gaan we het op een andere manier vieren. Een ding is zeker het feest zal niet verdwijnen uit ons dorp."

'De wijkbals waren stuk voor stuk hoogtepunten en oergezellig'

Volle sjas int gras

Dit carnavalsjublileum wordt in elk geval op grootse wijze gevierd. Op het terrein van de Schutters, wordt komend weekeinde een tweedaags (zomer)carnavalfestival, onder de toepasselijke naam 'Volle sjas int gras' gehouden. Een receptie, feestavond, familiedag en jubileumoptocht staan daarbij onder meer op het programma.[l]

Meer informatie op www.cvdemeekrap.nl. Het evenement is beide dagen gratis.