Open dag Brandweer Oudenbosch 'Voorkomen is beter dan genezen'

OUDENBOSCH - Op 1 september heeft de brandweer van Oudenbosch een open dag met als thema 'Voorkomen is beter dan genezen'.

Tijdens deze open dag willen de vrijwilligers de burgers meer laten zien over het voorkomen van brand. Tijdens deze open dag zal er een pop-up store, diverse diensten als politie, ambulance, reddingsbrigade, de boa’s aanwezig zijn. Tevens zijn er diverse hulpverleningsvoertuigen aanwezig. Ook zijn er diverse brandweer disciplines aanwezig, zoals Jeugdbrandweer Halderberge, Team Brand Onderzoek(TBO), Veetakel Installatie Aanhanger (VIA) en de Verkenning Eenheid Brandweer (VEB)

Voor de jeugd is er een kleurplaat wedstrijd, die vooraf bij diverse scholen binnen Oudenbosch zijn uitgedeeld. Op deze dag kunnen de kinderen ook spelen met water en zijn er diverse demonstaties.

Deze dag wordt dus gehouden op zaterdag 1 september van 10.00-16.00 en de kazerne is te vinden aan de Vaartweg 32 in Oudenbosch. Ivm Parkeergelegenheid willen u verzoeken om eventueel de auto’s te parkeren op sportpark Albano (aangegeven met borden).

Pop-up store

Het draait in de pop-up store allemaal om bewustwording. "Welke risico's lopen de mensen in huis? Dat laten we zien in verschillende kamers''.

Kamer één is een tienerkamer. De laptop ligt op bed, in het stopcontact hangt een oplader. Zo op het eerste oog niets bijzonders, maar schijn bedriegt. 'Levensgevaarlijk'. De laptop kan op het dekbed zijn warmte niet kwijt. Het kan gaan schroeien en vlam vatten. Hetzelfde geldt voor de oplader.

In een tweede kamer kunnen mensen met een virtual reality bril ervaren hoe snel rook zich over een kamer verspreidt. Een woonkamer staat in drie minuten in lichterlaaie. Vroeger was dat 17 minuten, maar toen hadden we nog eikenhouten meubels en velours gordijnen. Tegenwoordig is het materiaal goedkoper en brandt makkelijker.

De derde kamer toont brandoorzaak nummer één: een wasdroger. Altijd goed de filters schoonmaken, anders kan ook de droger zijn warmte niet kwijt.[l]