Lezing over cisterciƫnzers van Bernardusabdij

HOEVEN - Zondag 2 september geeft Joep Hoeks een lezing over de band tussen de Bernardusabdij en de regio Noordwest-Brabant.

Deze band werd gesmeed in de dertiende eeuw, toen de abdij een domein verwierf rond de Halderberg en het recht kreeg om tienden te innen in een gebied dat een groot deel van de huidige gemeenten Halderberge en Moerdijk omvatte. De abdij, tot 1790 gevestigd in Hemiksem en vanaf 1834 voortgezet in Bornem, is in de geschiedenis van onze regio tot in de twintigste eeuw een belangrijke rol blijven spelen, vooral omdat de abt patroon was van de parochies Gastel, Wouw, Hoeven en Oudenbosch.
Joep Hoeks is een van de initiatiefnemers van de Bernardusdagen: exposities in de kerken van de vier dorpen Hoeven, Oudenbosch, Oud Gastel en Wouw over hun band met de abdij.

Lezing
De lezing is gratis en wordt gegeven in conferentiecentrum Bovendonk, Hoeven. In de kapel van Bovendonk kunnen bezoekers tevens de tijdsbalk bekijken die de geschiedenis van de Bernardusabdij en zijn Westbrabantse bezittingen in beeld brengt. De kapel is open vanaf 11.00 uur, de lezing begint om 12.30 uur. De Bernardusdagen zijn nog de twee komende zondagen te bezoeken. Meer informatie: www.bernardusdagen.nl [l]