De door Thijs Bezemer veroverde Gouden medaille en de bijbehorende badge.
De door Thijs Bezemer veroverde Gouden medaille en de bijbehorende badge. C. de Vugt

Thijs Bezemer Nederlands kampioen handboogschieten

OUDENBOSCH - Tijdens het NK 3D, dat het afgelopen weekend in Kootwijk werd verschoten, is Thijs Bezemer van handboogvereniging Concordia Florebith Nederlands Kampioen geworden. De 17-jarige schutter uit Dinteloord prolongeerde zijn titel in de klasse Junioren.

Op de eerste dag had hij 28 punten voorsprong op de nummer 2, na een hele goede ronde kwam hij tot een totaal van 432 punten. Hij miste maar 1 van de 28 dieren (3 dimensionaal van kunststof natuurlijk) en drie keer met de eerste pijl in de Kill-zone, wat de meeste punten oplevert.
Per doel (dier) mag je maximaal 3 schoten lossen. Raak je het dier, dan mag je niet meer. Je mag de score dus niet verbeteren. Raak je het dier het 3e schot, dan heb je ook minder punten dan in het eerste schot. En het is dus belangrijk om de Kill te raken....het dodelijkste plek van het dier, als het zou leven. Deze manier van schieten is ontstaan voor het trainen, om met de handboog op echte dieren te jagen, wat in Nederland ten strengste verboden is.
Op de 2e dag behield Thijs zijn goede vorm en de concurrentie was kansloos. Aan het eind van het weekend mocht Thijs zich dus weer Nederlands Kampioen 3D bij de Junioren noemen. Na het zilver behaald tijdens de Europese Kampioenschappen voegt hij weer een grote titel toe aan zijn palmares.

Interland
Op zondag kwam een ander lid van handboogvereniging Concordia Florebith in actie tijdens de Interland Nederland-Belgiƫ 25 meter 1 pijl te Schijndel. Jack Elst had zich, door een 2e plaats bij de Masters op het Nederlands Kampioenschap, geplaatst voor het Nederlands Team Dit bestaat uit 12 Heren, 4 Dames, 4 Masters, 4 Veteranen en 4 Compound schutters. Onder heel goede weersomstandigheden kwam Jack de eerste 25 schot tot een score van 230 punten. Maar de persoonlijke score is niet van belang tijdens de Interland, het gaat om de teamscore. Elke 5 schot is een set, elk schot per team is een game. Na elk schot wordt de totaalscore van het team vergeleken met de score van het team van de tegenstander. De winnaar krijgt 3 gane-0punten, is het gelijk 1 en bij verlies 0 punten. Win je de set (5 games) dan krijgt het team 2set-punten, gelijk 1 en bij verlies 0 punten. De totalen van alle teams per land worden samengeteld om tot de eindscore te komen.
Het Master-team had halverwege een 9-1 voorsprong op het Belgische team. Het Nederlands team had na een traag begin (na 2 sets was er nog een achterstand van 6 punten) halverwege een mooie voorspong van 14 punten. Bij Jack ging het de 2e helft iets minder, maar met een score van 223 punten, bleef hij in het totaal toch net boven de 9 gemiddeld. Het Master-team moest een setje afstaan aan de Belgen, maar met een stand aan het einde van de dag van 16 tegen 4 kan het team met een gerust hart uitkijken naar de ontmoeting over 14 dagen in Poppel (B). Het Nederlands Team heeft een ruime voorsprong van 28 punten. 94 om 66. De winnaar is bekend aan het eind van de 2 dagen.

Meer informatie: www.concordia-florebith.org [l]