Monumentenprijs voor Het Generalaat in Oudenbosch

OUDENBOSCH - Het Generalaat is de winnaar van de Monumentenprijs 2018. Wethouder Hans Wierikx reikte de vijfde editie van de Halderbergse Monumentenprijs uit aan de familie Zoontjens-De Rooijen die het monument aan de Bosschendijk volledig opknapte.

DOOR VERA DE GEUS

De Monumentenprijs wordt sinds vijf jaar uitgereikt aan de eigenaar van een pand of object die zich heeft onderscheiden op monumentaal gebied. De gemeentelijke monumentencommissie bepaalt wie er met de prijs aan de haal gaat. Dit jaar is gekozen voor Het Generalaat. "Al ruim een eeuw staat het Generalaat op een markante plaats aan de zuidzijde van de Bosschendijk in Oudenbosch. Gebouwd als een trotse villa voor een succesvolle ondernemer werd het pand later bekend als de woning van de burgemeester en vervolgens de Generale Overste van de Broeders van Saint Louis.

Zowel buiten als binnen ademt de villa nog altijd de grandeur uit de bouwtijd. Het siermetselwerk, de luiken, de terrazzovloeren en de majesteuze trap geven de villa een eigen karakter. Nadat het pand eind vorige eeuw volledig fungeerde als kantoor volgde een periode van leegstand, tijdelijke bewoning en verschraling van de monumentale kwaliteiten. Verkoop aan de huidige eigenaren leidde tot een grootschalige restauratie waarbij de villa volledig in oorspronkelijke staat en functie als woonhuis werd hersteld", aldus de jury.

De prijs bestaat dit jaar uit een beeldje en een speciaal vervaardigde vlaggenmast.[l]