Afbeelding
Foto: Privébezet

Hoeven aan de Kook stevent af op tweede editie

HOEVEN - Na een zeer succesvolle eerste in 2017 komt er op zaterdag 3 november 2018 een vervolg op Hoeven aan de Kook. Vorig jaar kreeg de organisatie direct het vertrouwen van maar liefst 48 deelnemers, verdeeld over 24 koppels. Nu al staat het deelnemersaantal voor de tweede editie op zaterdag 3 november op 52 wat het hele concept alleen maar mooier maakt. Aanmelden kan nog tot 30 september.

DOOR VERA DE GEUS

In het eerste weekend van 2017 beleefde Hoeven aan de Kook haar première. Het werd een groot succes. Een smakelijk evenement, bedoeld om mensen met elkaar te verbinden en dat is meer dan gelukt. Vorig jaar waren Ronald en Brenda van Heijningen ook de drijvende kracht achter de organisatie van Hoeven aan de Kook. Brenda had van collega's enthousiaste verhalen gehoord over een dergelijk event in Loon op Zand en wilde dat dolgraag ook in Hoeven bewerkstelligen. Het Hoevense stel kookt graag met vrienden en collega's en de gezelligheid waarmee dat gepaard gaat, wilden zij graag onder nog meer mensen verspreiden.

Walking diner

"Het is een culinair event met op één avond een hele hoop verrassingen, zowel qua gerechten als qua tafelgenoten. Met nog een maand inschrijvingen te gaan hebben zich nu al meer deelnemers aangemeld dan vorig jaar. Het is leuk en lekker voor jong en oud", zo legt Ronald uit. "Hoeven aan de Kook laat zich het best omschrijven als een walking diner met een twist. Vaak ga je bij een walking diner eten in verschillende restaurants, maar bij de Hoevense variant ga je eten bij dorpsgenoten thuis. Als deelnemer moet je ook één gang koken voor mensen die bij jou aanschuiven. Het leuke is ook dat je van tevoren niet weet wat en bij wie je gaat eten. Ook weet je tot het moment dat de voordeurbel gaat niet wie er bij jou komen eten."

Bijzondere gesprekken

Brenda en Ronald benadrukken dat je om deel te nemen aan Hoeven aan de Kook echt geen keukenprins of keukenprinses hoeft te zijn.

'We maken er weer een culinair feestje van'

"Er zijn eigenlijk maar een paar vereisten om deel te kunnen nemen; Je moet in verband met de logistieke planning binnen twee kilometer van de kerk wonen, je moet van lekker eten houden, je moet een beetje kunnen koken en je moet vooral van gezelligheid houden. Want naast lekker eten bleek vorig jaar ook de soms verrassende tafelschikking tot mooie, leuke en bijzondere gesprekken te leiden", zo zegt het stel. "Vorig jaar zat de jongste deelnemer van 25 jaar aan tafel bij de oudste van 80 jaar. Ze waren bijna buren, maar kenden elkaar niet."

Feestje

Het Hoevens echtpaar beloofde op de borrel aansluitend aan Hoeven aan de Kook al direct dat er een nieuwe editie zou komen en dat werd met luid gejuich ontvangen. "Soms zeggen mensen tegen ons; wat halen jullie weer op je nek naast je werk, drukke gezinsleven en nog drukker sociaal leven", zegt Ronald lachend. "Ergens hebben ze gelijk, maar we houden van lekker eten en gezelligheid", zegt Brenda. "En eten moet je toch elke dag, dus waarom zouden we er dan geen feestje van maken!?", vult haar man aan. En dat is precies wat er op 3 november gaat gebeuren.

Concept

Koppels die zich aanmelden krijgen ongeveer twee weken van tevoren te horen of zij een voor- hoofd- of nagerecht mogen maken. Op de dag zelf kunnen ze 's middags de gekozen wijn ophalen en krijgen ze, wanneer ze geen voorgerecht koken een gesloten enveloppe mee met daarin het eerste eetadres. We zetten er bewust geen namen op om de verrassing groter te maken. Na elke gang ligt er voor elk koppel een nieuwe enveloppe klaar met daarin het volgende adres. Je eet dus op drie locaties, met steeds andere mensen aan tafel. Tussen elke gang is er steeds een kwartier tijd om van a naar b te verplaatsen. "Het is erg leuk om in dit kwartier verschillende deelnemers tegen te komen die ook onderweg zijn naar het volgende adres. Al fietsende worden dan
de ervaringen al uitgewisseld", zegt Ronald. Na de laatste gang komen alle deelnemers naar het Hart van Hoeven om onder het genot van een
borrel gezellig na te praten en feesten.

Ben je geïnterresseerd? Bekijk de facebookpagina Hoeven aan de Kook en/of stuur een email naar hoevenaandekook@gmail.com. De kosten bedragen 40, euro per koppel en hiervoor krijg je twee van de drie gangen (de derde moet je zelf koken), een amuse, wijn bij het eten en de afsluitende borrel.