Voorlopig streep door ontsluitingsweg bij Lidl Borchwerf

OUD GASTEL - Fikse vertraging voor de ontsluitingsweg tussen de Gastelseweg en Blauwhekken op Borchwerf II. Lidl opent daar in april een distributiecentrum en wil een ontsluitingsweg. De ondernemersvereniging is daar faliekant tegen en stapte met succes naar de rechter. De Raad van State spreekt van een vormfout en stelt dat de hele procedure opnieuw moet. De Halderbergse wethouder Hans Wierikx spreekt van een teleurstelling voor vele partijen.

DOOR VERA DE GEUS

Lidl bouwt aan haar distributiecentrum op Borchwerf II. Het is de bedoeling dat het centrum in april 2019 haar deuren opent. De Duitse supermarktketen vroeg toestemming voor de aanleg voor een ontsluitingsweg van zo'n halve kilometer tussen de Gastelseweg en Blauwhekken. De gemeente Halderberge heeft hiervoor toestemming gegeven. Dit tot grote woede en frustratie van lokale ondernemers die zijn vereniging in ondernemersvereniging Borchwerf II. Zij zijn naar eigen zeggen niet tegen de komst van het distributiecentrum, maar zij zijn wel faliekant tegen de ontsluitingsweg. Volgens de ondernemers zorgt dit voor onveilige situaties, terwijl de vrachtwagens wat hen betreft gewoon de reguliere route kunnen volgen.

Vormfout

Om de komst van de nieuwe weg tegen te houden, heeft Ondernemersvereniging Borchwerf II een juridische procedure aangespannen. Het verweer kwam tot aan de Raad van State. Deze heeft recent bepaald dat er een vormfout in de procedure heeft gezeten. Wethouder Hans Wierikx legt uit: "De publicatie van het voorgenomen besluit is niet juist gepubliceerd. De Raad van State is daardoor van mening dat niet iedereen de plannen in heeft kunnen zien. Daarom brengen we het nu opnieuw in procedure, zoals het hoort. Dit is wel een enorm vervelende situatie, maar ik kan niets anders zeggen dat dit niet had mogen gebeuren. We hebben nog wel wat tijd, maar de aanleg van de weg zal hoe dan ook vertraging oplopen, want er komen natuurlijk ongetwijfeld bezwaren", legt hij uit. Wierikx geeft aan dat Halderberge nog steeds goede gesprekken met Lidl voert. [l]