Bij de opening van De Schittering leek het er nog op dat de leerlingen naar De Beuk moesten. ARCHIEFFOTO PETER BRAAKMANN
Bij de opening van De Schittering leek het er nog op dat de leerlingen naar De Beuk moesten. ARCHIEFFOTO PETER BRAAKMANN Archieffoto: Peter Braakmann

De Schittering hoeft het spoor niet meer over

OUDENBOSCH - "Geen enkele leerling van sterrenschool De Schittering hoeft meer het spoor over om te gymen", zo vat wethouder Melisse samen. Na de herfstvakantie krijgen alle kinderen gymles in en rond het schoolgebouw dankzij innovatieve oplossingen. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van onder andere Toos Ossenblok van Lokaal Halderberge in vervulling. Zij strijdt al jaren tegen het feit dat kinderen een gevaarlijke spoorwegovergang moet passeren. Die tijd is nu voorbij waarmee het onmogelijke toch mogelijk is gebleken.

DOOR VERA DE GEUS

Er is geen mogelijkheid dat de bovenbouw van brede school De Schittering in hun eigen schoolgebouw gymen. "Zij zullen dan ook echt naar de Beuk moeten blijven lopen, maar met de juiste begeleiding hoeft dat helemaal geen issue te zijn." Zo luide de conclusie in 2016 na lang onderzoek dat volgde op de zorgen die raadslid Toos Ossenblok van Lokaal Halderberge bijna drie jaar geleden al uitte.

Onvoldoende plek

"In het pand van basisschool De Schittering is een ruimte voor de onderbouw. Zij krijgen daar bewegingsonderwijs, maar dan gaat het om de jongste leerlingen tot en met groep 4. Voor hen is die ruimte uitstekend, maar voor de kinderen van groep 5 tot en met groep 8 is daar onvoldoende plek om te bewegen. Ook zijn daar natuurlijk geen toestellen zoals ringen en dat soort attributen. Daarom gaan deze leerlingen naar De Beuk. Dat is ook met de medezeggenschapsraad van de school besproken, evenals met de ouders", zo legde toenmalige wethouder Jan Paantjens uit.

Psychologische druk

Hij benadrukte dat het geen probleem is dat de leerlingen naar een andere locatie moeten voor de gymles. "Het zit hem eigenlijk alleen in dat stukje spoorwegovergang. Die zorgen snappen wij heel goed, want de psychologische druk van dat spoor is ook groot. Bij ouders, bij de leerkrachten, bij ons... Alleen wij hebben als gemeente bepaalde richtlijnen waar wij ons aan houden en om die reden hoeft het geen issue te zijn om de kinderen naar de Beuk te laten gaan. Met de juiste begeleiding, onder andere stoppen op de juiste punten, hoeft dat spoor helemaal geen probleem te zijn", zei hij in 2016.

Gemeenteraad

De Halderbergse gemeenteraad stak hier echter een stokje voor waardoor Toos Ossenblok bijval kreeg en de gemeente toch nog eens moest kijken of álle leerlingen van De Schittering bij of in de school bewegingsonderwijs konden krijgen. Het moment dat dat ook daadwerkelijk gaan gebeuren is nabij. Wethouder Thomas Melisse is duidelijk enthousiast over de manier waarop dat tot stand is gekomen. "In overleg met onderwijsstichting Borgesius hebben we nog eens gekeken naar de mogelijkheden. Ik moet zeggen dat we een mooie oplossing hebben gevonden op toch wel innovatieve manieren." Melisse doelt daarmee op het feit dat de binnenspeelzaal is vergroot en dat het buitenterrein toestellen heeft gekregen die vergelijkbaar zijn met de gymtoestellen. Zo kunnen er onder andere basketbalpalen gebruikt worden en netten gespannen waardoor er volwaardig bewegingsonderwijs dat aan de eisen voldoet gegeven kan worden. Ruim een ton van de gemaakte kosten kwamen voor rekening van de gemeente Halderberge. Dit krediet was al beschikbaar gesteld. Daarmee houdt ze overigens ruim 7000 euro per jaar in haar zak dat anders besteed zou worden aan gymlessen in De Beuk. Ook de Borgesiusstichting droeg haar steentje bij aan deze oplossing. De (buiten)ruimte wordt na de herfstvakantie in gebruik genomen.

Fijn idee

Toos Ossenblok is dolgelukkig: "Werkelijk geweldig dat de kinderen nu veilig bij hun eigen school kunnen gymen. Hier heb ik jaren voor gestreden. Je moet er niet aan denken, iedere keer dertig kinderen en één juf het spoor over om te gaan gymen. Het is een heel fijn idee dat de kinderen nu geen risico lopen." [l]