Sinds 10 mei rijdt de riksja rond in Halderberge. FOTO SURPLUS WELZIJN
Sinds 10 mei rijdt de riksja rond in Halderberge. FOTO SURPLUS WELZIJN Foto: Surplus Welzijn

Meer geld voor riksja-project

HALDERBERGE - Er wordt eenmalig 3500 euro vrijgemaakt voor de riksja van Surplus. Het karretje werd gesponsord, maar de instelling heeft extra geld nodig om de organisatie eromheen op poten te zetten. Ook is er ruim 53.000 euro beschikbaar gesteld vanwege de extra meldingen op het gebied van huiselijk geweld.

DOOR VERA DE GEUS

Sinds 10 mei kunnen mensen uit de gemeente die fysiek niet meer in staat zijn om te fietsen, gebruik maken van een riskja. Halderberge is na Heeze de tweede gemeente in Noord-Brabant waar riksja's worden ingezet. ''De komst van dit voertuig is ideaal'', vertelde jongerenwerkster Jet van Es (35) van stichting Surplus Welzijn eerder in de Bode.

Isolement

Het doel van de rondrijdende riksja is om mensen die minder mobiel zijn uit hun isolement te halen. ''Wanneer je ouder wordt of fysiek beperkt bent, kom je niet meer zo snel buiten'', zegt de jongerenwerkster. ''Iedereen wil genieten van het zonnetje of de wind door zijn of haar haren voelen. Bij een riksja kun je lekker zitten en genieten van de omgeving van de gemeente Halderberge, terwijl er iemand anders voor jou trapt.''

Succes

Surplus klopte bij de gemeente Halderberge aan om de fiets te kunnen bekostigen. "Wij hebben daarop aangegeven dat zij eerst door middel van bijvoorbeeld crowdfunding of sponsoring de riksja bij elkaar moesten zien te krijgen. Dat bleek zo'n succes dat wij als gemeente uiteindelijk helemaal niets meer bij hoefden te dragen", aldus wethouder Thomas Melisse.

Tijd

Het opzetten van de organisatie kost Surplus echter wel meer tijd dan gedacht. "Om die reden hebben we gezegd dat we eenmalig 3500 euro beschikbaar zullen stellen om en en ander in de steigers te zetten. Daarna moet het wat ons betreft wel ingebed zijn in de organisatie van de instelling", aldus Melisse.

Huiselijk geweld

Surplus vroeg tevens om nog meer hulp. "Ze kloppen al langer aan de deur, omdat Surplus krap zit met allerlei taken die van haar verwacht wordt. De aanvraag luidde een aanvraag van 90.000 euro. Daarop zijn wij samen aan tafel gegaan om te kijken op welke andere manier er tijd en geld overgehouden kan worden. Het blijkt dat de capaciteit voor het maatschappelijk werk onder druk staat, vanwege de extra meldingen huiselijk geweld. We hebben het financiƫle plaatje en de urenverdeling vergeleken met andere gemeenten in de regio en het bleek dat Surplus inderdaad op dit vlak wel heel krap in haar jasje zit. Vandaar de extra bijdrage van 53.000 euro. Hiermee kan een halve extra FTE ingezet worden voor 2018 en 2019. In de periode daarna gaan we weer samen aan tafel", zo laat Melisse weten. [l]