De fanatieke Max Lambregst was op het EK in 2016 al in vorm. FOTO MICHAEL TEEUWEN
De fanatieke Max Lambregst was op het EK in 2016 al in vorm. FOTO MICHAEL TEEUWEN Foto: Michael Teeuwen

Max Lambregst naar WK E-Hockey in Italië

HOEVEN – Max Lambregts is 21 jaar oud, woont in Etten-Leur en is al tien jaar vrijwilliger bij de fietsvierdaagse in Hoeven. Ook studeert hij aan de universiteit in Tilburg én speelt in het Nederlandse team powerchair hockey, de elektrische variant van rolstoelhockey. Volgende week mag het team haar titel verdedigen op het WK E-hockey in Italië.

DOOR AMY KLAVERVELD

De jonge en fanatieke Max speelt al zo'n dertien jaar rolstoelhockey. Door de spierziekte SMA type twee is hij in het dagelijks leven gebonden aan zijn rolstoel.

'Teamleden grappen dat het mis gaat'

Eerst speelde hij op lokaal niveau, maar sinds een paar jaar zit hij vol overgave in het Eindhovense team. In juli 2015 werd hij geselecteerd voor het nationale team, dat nu vlak voor het wereldkampioenschap eenmaal per week flink wat uren traint. En dat doet hij met veel plezier. Niet voor niets, want in 2016 mocht Max het team naar de overwinning op het Europees kampioenschap helpen.

Te nieuw

Het team krijgt geen enkele bijdrage van het Koninklijke Nederlandse HockeyBond. Ze zijn een E-hockeyteam, waarbij ze gebruik maken van elektrische rolstoelen. "Het is officieel geen paralympische sport, daar is de sport te nieuw voor en het wordt in te weinig landen gespeeld. Omdat het dus geen paralympische sport is krijgen we geen geld."Max vertelt dat er ruim €50.000 euro nodig is om hem en het team in Italië op het kampioenschap te laten spelen.

'Alles bij elkaar hebben we een groot bedrag nodig'

"De sportrolstoelen moeten met een vrachtwagen naar Italië en wijzelf, het team en de staf, moeten natuurlijk ook daarheen. Plus accommodatie, eten, drinken en de trainingen, als je het bij elkaar optelt is het een groot bedrag." Het bedrag is met een hoop crowdfunding en sponsoren bij elkaar gespaard.

Een titel te verdedigen

De ploeg heeft een reputatie hoog te houden want het Nederlandse powerchair hockeyteam is regerend Europees- en wereldkampioen. Het is zelfs zo dat ze pas één competitie hebben verloren.

'Je weet het nooit, maar als we niet winnen is dat wel echt een tegenvaller'

Dat was tijdens het WK in 2010, op precies dezelfde plek waar ze over een week weer spelen. "Teamleden grappen dat het dit jaar ook mis moet gaan, juist vanwege de locatie." Max moet er enigszins om lachen. "Je weet nooit wat er gebeurt maar als we niet zouden winnen is dat wel echt een tegenvaller."

Voorsprong

De jonge student voelt wel de druk van de titels die ze moeten beschermen. "Nederland had twintig jaar geleden de voorsprong met betere rolstoelen, maar tegenwoordig heeft elk land hele goede." Voorheen was België nog een geduchte tegenstander, tegenwoordig zijn dat Duitsland en Italië. "De beste speler van België doet niet meer mee, dat scheelt een hoop." Max ziet het gevaar nu in Duitsland en Italië. "De landelijke competities zijn veel sterker geworden." [l]

Live te volgen

De wedstrijden zijn dan wel niet op televisie te zien, toch zijn de wedstrijden live te volgen. Op de website van de Italiaanse organisatie, www.italy-2018.com, zullen de wedstrijden via een livestream te zien zijn. De eerste wedstrijd van Nederland is op donderdag 27 september om 11:30 uur, ze spelen dan tegen Zwitserland.