Afbeelding
Foto:

Breuk in persleiding blijft financieel hard gelach

OUDENBOSCH - De gemeente Halderberge en Waterschap Brabantse Delta krijgen een kleine anderhalve ton uitgekeerd van de verzekering voor de geleden schade naar aanleiding van het lek dat ontstond in de afvalwaterpersleiding bij de aanleg van de rondweg. In totaal ontstond er voor ruim twee miljoen schade waarvan tien procent op het bordje van Halderberge kwam. Nu pas is duidelijk wat de uiteindelijke kostenpost van voor de gemeente is. Hoewel de verzekering de schade niet volledig dekt, gaat het college toch akkoord met het aanbod.

DOOR VERA DE GEUS

Op maandagmiddag 22 juni 2015 ontstond bij de aanleg van de rondweg in Oudenbosch een lek. Dit gebeurde aan de Vaartweg ter hoogte van sportpark Albano. Hierdoor stroomde afvalwater uit de leiding in een kuil die voor die werkzaamheden was aangelegd. Het waterschap zette tankwagens in om het afvalwater uit de kuil af te voeren naar het volgende AWP-pompstation in Roosendaal, want vanaf Roosendaal functioneerde de AWP naar behoren.

Advies

Het duurde enkele dagen voordat het lek was gerepareerd. In de tussentijd zorgde het waterschap ervoor dat er zo min mogelijk afvalwater vrij kwam. "Om de schade zoveel mogelijk te beperken hebben we tankwagens ingezet om afvalwater bij sommige overstorten op te zuigen en af te voeren", aldus het waterschap dat adviseerde om contact met dit water te vermijden. het duurde langer dan verwacht voordat het water overal op het gebruikelijke kwaliteitsniveau was, waardoor het advies verlengt werd tot zondagnacht. Er mocht ook geen oppervlaktewater uit bijvoorbeeld sloten gebruikt worden voor het besproeien van gewassen en het water geven aan vee.

Uitzondering

De gevolgen waren niet alleen voor Halderberge groot, want een deel van West-Brabant heeft enkele dagen te maken gehad met flinke stankoverlast. De stank werd veroorzaakt door de benodigde afsluiting. Het afvalwater uit het riool stroomt namelijk via het oppervlaktewater naar de bedoelde overstorten. Om overlast in Langeweg, Zevenbergen en Klundert te voorkomen, werd via industrieterrein Moerdijk afvalwater geloosd op het Hollands Diep. Uiteindelijk werden alle locaties op 30 juni veilig verklaard, met uitzondering van de locatie Kibbelvaart/Laakse Vaart ten noorden van de Hoevenseweg. Op 6 juli bleek ook daar het water weer in orde.

Kosten

De financiƫle afwikkeling duurde echter veel langer. Nu, ruim drie jaar verder, is pas duidelijk wie welke kosten moest maken en welk deel daarvan verzekerd werd. "Het ging in totaal om een schadepost van ruim twee miljoen euro", zo weet wethouder Jan Mollen te vertellen. "Een groot deel werd betaald door de provincie, maar 8,7 procent van de kostenpost kwam op ons bordje. Natuurlijk hebben wij alles op als gezet om zoveel mogelijk op de verzekering te verhalen. De verzekeraar kwam recent na veelvuldig overleg en onderzoek met het voorstel om 149.250 euro uit te keren. Wij hebben besloten daarmee akkoord te gaan", aldus Mollen. Er zijn voor zover bekend geen claims door inwoners ingediend. [l]


E