Afbeelding
Foto: Peter Braakmann

Super-aandacht voor dementie

OUD GASTEL - Jumbo Broos in Oud Gastel is vrijdag uitgeroepen tot dementievriendelijke supermarkt. De oorkonde werd uitgereikt door wethouder Thomas Melisse. Maar liefst zeventien medewerkers volgde een cursus 'samen dementievriendelijk' zodat klanten met dementie herkennen en hen geruststellend en begripvol kunnen helpen.

DOOR VERA DE GEUS

Jumbo Oud Gastel is de eerste Jumbo in Brabant die het certificaat heeft behaald. Belangrijkste voorwaarde om het predicaat te krijgen is dat medewerkers algemene basiskennis hebben van dementie en weten hoe ze er in de praktijk mee om moeten gaan. Tijdens de training werden situaties uit de praktijk geoefend. "Bijvoorbeeld als een klant min of meer verward rondloopt en moeite heeft met het vinden van boodschappen of als zich problemen aan de kassa voordoen", zo legt men uit.

Maatschappij

Alzheimer Nederland juicht de training 'samen dementievriendelijk' van harte toe. Volgens het bestuur kan zo het bewustwordingsproces dat dementie werkelijk in de samenleving aanwezig is vergroot worden. Verder wil men er zo aan bijdragen dat dat mensen met dementie zo lang mogelijk deel uit blijven maken van de maatschappij. Wethouder Thomas Melisse reikte het certificaat uit aan Jumbo Oud Gastel en sprak zijn waardering uit aan de eigenaar van de supermarkt en de zeventien medewerkers die de moeite hebben genomen om de training te volgen. Annelie van Ghert van Alzheimer Nederland afdeling West-Brabant is ook enthousiast over de inzet vanuit de supermarkt en hoopt dat meer Halderbergse winkels volgen. [l]