Br.Christofoorlaan spaart met snelheidsmeter voor speeltuin

OUDENBOSCH - Er staat een wel heel bijzondere spaarpot in de Broeder Christofoorlaan. Het gaat om een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! Iedere automobilist die zich in die straat aan de snelheid houdt, spaart mee een nieuw speeltoestel voor in de speeltuin. De meter doet een tour door Brabant en Oudenbosch is een van de gelukkige dorpen die de spaarpot even mag lenen.

DOOR VERA DE GEUS

Iedere bestuurder van een motorvoertuig, die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de digitale spaarpot komt. Dit is direct zichtbaar op het bord dat goed zichtbaar langs de weg geplaatst wordt. De provincie Noord-Brabant is eigenaar van de snelheidsmeter en gemeenten kunnen de meter in 2018 en 2019 inzetten op een locatie naar keuze.

'Buurtbewoners kunnen zo een extra speeltoestel verdienen'

Na Helmond, Eerde, Huisseling en Oostelbeers is het nu de beurt aan Oudenbosch. De gemeente deed zelf de aanvraag bij de provincie om opgenomen te worden in de planning. Er is maar een snelheidspaarpot in Brabant.

De Klinkert

Er is heel bewust gekozen voor deze locatie in Halderberge. "Snelheid bij scholen heeft natuurlijk altijd onze aandacht. Basisschool de Klinkert ligt aan de Broeder Christofoorlaan én het speelterrein tussen de school en de straat wordt op korte termijn door ons volledig gerenoveerd. Reden voor ons om deze snelheidsmeterspaarpot op deze plek in te zetten", zo legt de gemeente Halderberge uit. "Met de spaarpot spaart de omgeving van de basisschool voor een extra speeltoestel op het vernieuwde speelterrein."

Succes

Uit ervaring blijkt dat de unieke snelheidsmeter zeker de verkeersveiligheid kan verbeteren. In mei van dit jaar werd de snelheidsmeter met beloning voor het eerst ingezet in een straat in Helmond. In de 30-km zone hingen al twee gewone snelheidsmeters. Toch overschreed 64% van de voorbijgangers de maximumsnelheid, in een enkel geval werd er zelfs 86 kilometer per uur gereden. "Tijdens de inzet van de nieuwe snelheidsmeter daalde het percentage snelheidsovertreders met 22%", zo weet de gemeente. [l]