Wethouder Jan Mollen was recent nog optimistisch over de begroting van de gemeente Halderberge.
Wethouder Jan Mollen was recent nog optimistisch over de begroting van de gemeente Halderberge. Foto:

Lagere uitkering vanuit rijk raakt ook Halderberge

HALDERBERGE - De septembercirculaire van het kabinet is een flinke domper. Vorige week was wethouder Jan Mollen nog optimistisch over de Halderbergse begroting, maar kort daarna volgde het bericht van het rijk dat Halderberge maar liefst zes ton minder uit het gemeentefonds krijgt. Dat zorgt voor een compleet ander financieel beeld, waar Mollen niet blij mee is. "Gelukkig valt het leed dankzij onder andere onze behoedzaamheidsreserves enigszins mee, maar we zitten nog steeds met een tekort van drie ton. Dat is fors en compleet onverwacht", zo legt hij uit.

DOOR VERA DE GEUS

Nog geen week geleden was wethouder Jan Mollen nog blij met de kleine financiële plus die de gemeente Halderberge zou hebben. Halderberge zou een kleine twee ton over houden en dat gaf volgens de wethouder van financiën vertrouwen voor de begroting 2019.

Plaatje

De gemeente kreeg te maken met een aantal voordelen. Zo viel het geïnde bedrag aan leges voor omgevingsvergunningen 127.000 euro hoger uit. Het Parkmanagement voor Borchwerf keerde een ton meer uit dan gepland. Verder kwam er 105.000 euro meer uit de gemeenschappelijke regeling en zorgde de OZB voor 75.000 euro meer in het gemeentelaatje. Daarentegen viel de winst van Saver 104.000 euro lager uit, moest er 57.000 euro extra aan Surplus Welzijn 57.000 euro uitgekeerd worden. Ook ging er 53.000 euro meer aan uitkeringen uit dan begroot. Het eindresultaat dat bestond uit een kleine plus van twee ton, was voor Mollen een positieve start voor de begroting van 2019.

Septembercirculaire

"En dan krijg je een paar uur later het bericht van het rijk dat we als gemeente Halderberge zes ton minder krijgen", zo blikt Mollen terug. "Geen enkele gemeente heeft kunnen voorzien dat de septembercirculaire van het kabinet zo nadelig uit zou vallen."

'Niemand kon voorzien dat het zo uit zou vallen'

"Voor ons is het niet zo gek als voor Roosendaal waar 1,7 miljoen euro weggepoetst moet worden, maar het mag duidelijk zijn dat dit procentueel gezien ook een flinke dobber voor ons is."

Zekerheidjes

Volgens Mollen is het feit dat de gemeente flink wat zekerheidjes heeft ingebouwd, een pleister op de wonde. "Voor dit soort zaken hebben we onze behoedzaamheidsreserves. Dat heeft niet iedere gemeente", benadrukt hij. "Ook kunnen we rekening houden met het btw-compensatiefonds waar we aanspraak op kunnen maken. Die combinatie zorgt ervoor dat we deze domper van zes ton terug kunnen dringen naar drie ton. Het is nu aan ons om dit in de begroting te verwerken. Hoe dan ook is het een tegenvaller. Als je denkt alles op de rit te hebben en je ziet ineens zulke getallen, dan is dat schrikken. Dit is wel een opgave, maar we kunnen beter zoeken naar dekking voor drie dan voor zes ton", aldus Mollen. [l]