Zonder haar macbook kan Eef helemaal niets. FOTO AMY KLAVERVELD
Zonder haar macbook kan Eef helemaal niets. FOTO AMY KLAVERVELD Foto: Amy Klaverveld

Van je studie je hobby maken en andersom

OUDENBOSCH - Een kinderboek illustreren, logo's ontwerpen of een kledinglijn beginnen. Eef Stolker draait daar haar handen niet meer voor om. De grafische vormgever doet het allemaal in haar vrije tijd. Waar ze echt van droomt is het creatieve vak te combineren met haar huidige studie: de gehandicaptenzorg.

DOOR AMY KLAVERVELD

Vol trots kon Eef Stolker eerder deze maand het derde door haar geïllustreerde prentenboek vasthouden. "Ik heb hier een half jaar lang aan gewerkt. Ik deed het in mijn vrije tijd, als ik er fulltime aan had gezeten was ik zeker een maand bezig geweest." Eef is pas 21 jaar oud maar heeft al een hoop mogen bereiken in de vormgeverswereld. Toch wil de jonge meid iets heel anders doen dan deze hobby.

"Sommige mensen kennen mij niet anders dan Illustreef'

Illustreef

Tijdens haar studie tot Grafisch Vormgever kreeg Eef geregeld opdrachten of verzoeken. Ze besloot een naam aan haar werkzaamheden te geven. Vanaf toen produceerde ze onder de naam 'Illustreef', een samentrekking van illustraties en haar eigen naam. "Het is best grappig, ik sta echt bekend onder die naam. Sommige mensen kennen mij ook echt niet anders." Onder deze naam heeft Eef al vele opdrachten mogen doen. Zo ontwierp ze een cd inclusief het hoesje, hielp ze met de carnavalskrantjes en mocht ze vele afstudeerprojecten voorzien van posters. Nu heeft ze dan in totaal drie boeken geïllustreerd.

'Ik ben erg geduldig, ik denk dat ik daar geluk mee heb gehad'


Tussenjaar
In 2017 nam Eef haar diploma als vormgever in ontvangst. "Het was toch niet helemaal wat ik wilde. Ik heb eerst een tussenjaar genomen." Eef besloot te gaan backpacken én zette zich dat jaar in als vrijwilliger bij het Thomashuis in Oudenbosch. Een bezigheid waar ze al gauw haar passie in vond. Ze studeert hier nu ook voor. "Ik vind dat je best wat voor de maatschappij kan en mag doen. En dat mag ook best een keer gratis."

Gehandicaptenzorg

Eef zette zich in haar tussenjaar in voor de gehandicapten, een activiteit waar je sterk voor moet zijn. "Niet iedereen kan het. Ik ben erg geduldig, ik denk dat ik daar geluk mee heb gehad." Ze had het goed naar haar zin bij het Thomashuis in Oudenbosch. "Toen ik op reis ging, vond ik het erg jammer dat ik moest stoppen daar." Eef volgt nu een deeltijd opleiding zodat ze toch in de gehandicaptenzorg kan gaan werken.

'Ik zorg nog wel
dat ik tijd voor
mezelf heb hoor!'

Druk

Dat Eef niet stil zit, is wel goed te merken. Een opleiding, werk, vrijwilligerswerk én ook nog Illustreef, ze heeft het er maar druk mee. "Ik zorg nog wel dat ik tijd voor mezelf heb hoor! Voor mijn vriendinnen maak ik ook altijd wel tijd." Eef lacht het optelsommetje weg. Ze kan het allemaal wel combineren. "Ja, soms moet ik nee zeggen tegen opdrachten om te ontwerpen. Dat deed ik ook toen ik met het boek bezig was. Daar ging ik zo in op, ik kon er geen andere opdrachten bij hebben."

"Soms moet ik
nee zeggen tegen
opdrachten"

Dromen

Bij een nieuw boek en een nieuwe studie horen ook nieuwe dromen. Zo wil Eef ooit vormgeven en gehandicaptenzorg combineren. Hoe is nog even de grote vraag waarop ze het antwoord zoekt. De samenwerking met schrijvers en andere creatievelingen geven haar wel inspiratie. "Ik zou zelf ook best een boek willen schrijven en natuurlijk de prenten erbij maken. Ik kan alleen niet zo goed schrijven," glimlacht Eef. "Dat zou ik echt gaaf vinden."[l]