Afbeelding
Foto:

Kans op muilkorfplicht op eigen terrein

HALDERBERGE - Gevaarlijke honden die betrokken zijn geweest bij een bijtincident kunnen voortaan een muilkorfplicht krijgen. Dat zegt burgemeester Jobke Vonk-Vedder. Voorheen kon de gemeente de eigenaren alleen sommeren om de hond buiten eigen terrein te muilkorven, maar op advies van de politie kan Halderberge nu ook verplichten dat zij ook op het eigen perceel een muilkorf aan moeten of aangelijnd dienen te zijn.

DOOR VERA DE GEUS

De VVD maakt zich naar aanleiding van een nieuw bijtincident zorgen over het aantal bijtincidenten door honden en maakte deze zorgen kenbaar bij het college. Uit onderzoek blijk dat in de afgelopen zeven jaar zestien bijtincidenten op Halderbergs grondgebied hebben plaatsgevonden. Het ging bij deze meldingen in totaal om elf honden. Een van de honden is naar aanleiding van het incident waarbij de eigenaar is gebeten, ingeslapen door de dierenarts. Vier andere honden kregen een kort aanlijn- en muilkorfgebod opgelegd door de gemeente Halderberge.

Openbaar
Het college is van mening dat het aan de eigenaar is om de hond onschadelijk te houden. Wel zet de gemeente in op het terugdringen van de risico's door middel van bepaalde regels en het APV. Zo heeft Halderberge bepaald dat honden niet binnen de bebouwde kom los mogen lopen en dat ze überhaupt niet op kinderspeelplaatsen mogen komen. "Op het naleven van deze verplichtingen wordt door de buitengewoon opsporingsambtenaren toegezien", zo zegt de gemeente. Verder heeft de burgemeester de bevoegdheid om een kort aanlijn- en muilkorfgebod op te leggen. Tot nu toe kan dat alleen opgelegd worden op openbare plaatsen of op andermans terrein.

Politie
"In 2019, bij het opstellen van de nieuwe APV, gaan we echter een stapje verder", zo legt Vonk-Vedder uit. "Dan kunnen we eigenaren van honden die gevaarlijk gedrag vertonen of (bijna) hebben gebeten verplichten hun dier ook op eigen terrein aan te lijnen en/of te muilkorven. Het gebeurt namelijk nogal eens dat een bijtincident gewoon op het eigen erf plaatsvindt", aldus de burgemeester die aangeeft de APV op advies van de politie aan te passen. Ook worden eventuele maatregelen getroffen na een incident getroffen na overleg met de politie met taakaccent Dierenwelzijn.

Hulp
"We moeten het aantal incidenten zover mogelijk terugdringen", zo zegt de burgemeester desgevraagd. "Daarbij hebben we wel de inwoners van Halderberge nodig, want zonder meldingen kunnen we niks. Natuurlijk kan het een drempel zijn om een melding te maken of aangifte te doen, zeker als de eigenaar van de hond een bekende is, alle schade vergoed en duizend maal excuses maakt. Te vaak horen we na een incident dat bijvoorbeeld een buurtbewoner al eerder gevaarlijk gedrag door de hond heeft ervaren. Herhaling moeten we gewoon voorkomen, vandaar dat we deze stap zetten", besluit Vonk-Vedder. In 2019 wordt de APV aangepast en kan de maatregel ingezet worden. [l]