OUDENBOSCH - Vele jaren verschenen er bij de Oudenbossche heemkundige kring boekjes over de geschiedenis van Oudenbosch, de zogenoemde 'groene boekjes'. Meer dan honderd van die groene boekjes vinden we bij verschillende leden van de kring.

Sinds enige jaren verschijnt er ieder jaar een jaarboek. Ook in 2018 is onlangs het jaarboek verschenen. Alle leden hebben het jaarboek thuis ontvangen, en dank zij een financiële bijdrage van de Mastboom-Brosens Stichting is het jaarboek keurig verzorgd.

Vijf onderwerpen

In het jaarboek zijn vijf onderwerpen onder het voetlicht gebracht. Uitgebreid lezen we over gebeurtenissen in 1918, het jaar dat de eerste wereldoorlog wordt beëindigd, en in Oudenbosch militairen zijn ingekwartierd om de grenzen te bewaken. Ook een jaar dat de malaise intreed bij de suikerfabrieken aan de Oudenbossche haven. Ook recentere feiten uit de geschiedenis van Oudenbosch lezen we als er feiten aangehaald worden uit 1968, het jaar bijvoorbeeld dat de kapel van de zusters van St. Anna grondig wordt verbouwd en van haar neo-gotisch interieur wordt ontdaan. Het nu niet weg te denken arboreum in Oudenbosch krijgt aandacht in het jaarboek van de aanleg in 1985 tot circa 1996. In Oudenbosch is ooit een coöperatie geweest van broodbakkers in de Lollestraat, ook hierover is te lezen in het jaarboek. Tenslotte komt in de nieuwste uitgave van de heemkunde kring een memoriam voor van br Christofoor, die juist 50 jaar geleden is overleden en tenslotte wordt er geschreven over de verbouw restauratie en geschiedenis van de crypte van de basiliek.

Informatie

Geïnteresseerden in het jaarboek kunnen zich wenden tot één der bestuursleden van de kring. (zie www.broederchristofoor-oudenbosch.nl). Overigens is iedere woensdag middag het onderkomen van de kring, De Drie Koningen, aan de Markt geopend voor belangstellenden.[l]