Maria en Willemijn staan te springen om naar Amerika te gaan. FOTO AMY KLAVERVELD
Maria en Willemijn staan te springen om naar Amerika te gaan. FOTO AMY KLAVERVELD Foto: Amy Klaverveld

'Het is de ervaring van je leven'

OUDENBOSCH – Met duizenden scouts uit 170 landen op één terrein de grootste avonturen beleven, dat is precies wat Maria en Willemijn van Spaandonk gaan doen. In de zomer van 2019 zijn ze jeugddeelnemers van de 24ste 'World Scouts Jamboree' (WSJ) in Noord-Amerika.

DOOR AMY KLAVERVELD

Een ervaring om nooit meer te vergeten, vele deelnemers van de WSJ praten met glinsterende ogen over het avontuur dat ze te wachten staat. "De opening van het evenement lijkt mij zo gaaf. Met zoveel mensen tegelijk voor een podium staan." Willemijn wijst op de 40.000 jeugddeelnemers, vanuit de hele wereld, die allemaal tegelijkertijd voor hetzelfde podium zullen staan. Ook Maria is onder de indruk van de hoeveelheid scouts die aanwezig zullen zijn. "Ik denk dat ik de vele culturen nog gaver ga vinden dan de activiteiten zelf." Tijdens het evenement doen de jeugddeelnemers een hoop. Zo wordt er aandacht besteed aan cultuur en geloof maar ook sporten als raften en mountainbiken komen aan bod.

Voorbereiding

Het lijkt nog ver weg, de zomer van 2019, maar voor de jonge dames komt het toch erg snel dichtbij. De voorbereidingen zijn dan ook in volle gang. "We moeten natuurlijk goede rugzakken en slaapzakken meenemen, je moet kijken naar inentingen en een hoop andere praktische dingen regelen." Willemijn en Maria zijn misschien nét iets te laat begonnen met de voorbereiding. Ze schreven zich op het allerlaatste moment in. "Dat wil niet zeggen dat we er geen zin in hebben hoor", giechelen de dames. Gelukkig kan de rest van de familie ze goed ondersteunen. Twee generaties gingen hen al voor, zij bezochten eerdere edities van het scoutingevenement.

Bokkenpootjes

De zusjes Van Spaandonk gaan niet alleen dit avontuur aan. Vanuit Nederland pakken ruim 780 jeugddeelnemers en zo'n 400 vrijwilligers het vliegtuig naar West-Virginia. De zussen zitten in een grote troep genaamd 'de bokkenpootjes'. In totaal zijn ze met 40 man, 36 deelnemers en 4 troepstaf. Met deze groep bereiden ze zich voor op de jamboree, trekken ze straks Amerika door en zitten ze drie weken lang opgescheept. "Tijdens het eerste voorbereidingsweekend kenden we eigenlijk niemand en was het erg wennen. 's Avonds aan het kampvuur komt iedereen dan los. We beginnen al een erg hechte groep te worden." De scoutsmeisjes zijn wel blij dat ze elkaar nog hebben, een vertrouwd gezicht in de enorme menigte. Tijdens weekendkampen voorafgaand aan de jamboree, leren de jeugddeelnemers hoe zo'n groot evenement in elkaar zit. "We moeten altijd op tijd zijn, dat is heel belangrijk. De bus of het vliegtuig vertrekt ook zonder jou."

Sparen

Een goedkoop avontuur is het niet. Om deel te mogen nemen aan de 24ste editie van de WSJ betalen jeugddeelnemers, tussen de 14 en 17 jaar, een flink bedrag. Het prijskaartje van de reis: €4500, -. Voor de familie van Spaandonk wordt dit bedrag verdubbeld, de zusjes gaan samen. "We krijgen van papa en mama wel een bijdrage, maar we zijn hard aan het sparen." Met oppassen, sponsors en rommelmarkten hopen de meiden snel in de buurt van het bedrag te komen. "We krijgen hier en daar van kennissen wat extra's toegeschoven. Iedereen vindt het zo vet dat we gaan. En een baantje is niet te doen met onze leeftijd, daar verdien je niets mee." De meiden willen ook een kussensloop bedrukken met foto's van de donateurs, zodat ze allemaal 'meegaan' op avontuur naar Amerika

Toch wel spannend

Maria en Willemijn stuiteren van enthousiasme als ze over aankomende zomer praten. Toch zijn er wel een aantal dingetjes waar ze rekening mee moeten houden. Zo hebben de dames nog nooit gevlogen en zullen nu zo'n 12 uur in het vliegtuig zien te overleven. Maria had in eerste instantie twijfels over het eten. "Ik was bang dat we alleen maar hetzelfde te eten kregen, of eten dat we niet lekker vonden. Nu hebben we met kamp al 'American breakfast' op, dat was wel lekker." Willemijn weet nog niet wat ze met haar telefoon moet doen. "Je kunt hem toch niet zo vaak opladen en voor foto's gebruik je een camera. In principe zou je hem thuis kunnen laten, maar ik wil mama ook nog kunnen bereiken. Die ga ik namelijk toch wel missen." [l]

De meiden zijn blij dat ze samen het avontuur gaan beleven. FOTO AMY KLAVERVELD