Progressief Halderberge wil kansrijke start voor kinderen

HALDERBERGE - Als het aan raadslid Claudia van Domburgh (Progressief Halderberge) ligt, gaat de gemeente Halderberge binnenkort aan de slag met het actieprogramma Kansrijke Start.

DOOR REMKO VERMUNT

"De gezondheid van een kind rond de geboorte blijkt steeds duidelijker een belangrijke
voorspeller te zijn van problemen op latere leeftijd", stelt Van Domburgh. "Gemeenten, JGZ en verloskundigen kunnen hierin het verschil maken."

Actieprogramma

Minister Hugo de Jonge heeft onlangs ook gemeenten opgeroepen om hieraan actief een bijdrage te leveren. Dat kan middels het actieprogramma Kansrijke Start. "Het actieprogramma biedt concrete instrumenten onder andere hoe het beleid te onderbouwen en hoe als gemeente een sleutelrol te vervullen.

Optimale kans

Van Domburgh wil nu weten van het college van burgemeester en wethouders of zij op de hoogte is van dit actieprogramma. "Progressief Halderberge vindt dat ieder kind het verdient, om de best mogelijke start van zijn, of haar leven te krijgen en zo een optimale kans voor een goede toekomst.Onderschrijft u met ons dat ieder kind het verdient om een zo best mogelijke start te krijgen?"

Volgens het raadslid krijgt immers veertien procent van de kinderen geen goede start door sociale risicofactoren en het gebrek aan beschermende factoren. "Bent u bereid deel te nemen aan het programma en dit actief op de agenda te zetten?" [l]