De komende zes jaar gaat zo'n 15 miljoen euro nodig zijn voor de restauratie en herontwikkeling van het complex Bovendonk in Hoeven.
De komende zes jaar gaat zo'n 15 miljoen euro nodig zijn voor de restauratie en herontwikkeling van het complex Bovendonk in Hoeven. Foto:

Hoeven krijgt eigen park rondom Bovendonk

HOEVEN - De komende zes jaar gaat zo'n 15 miljoen euro nodig zijn voor de restauratie en herontwikkeling van het complex Bovendonk in Hoeven en de omliggende gronden. Het gebouw kampt met achterstallig onderhoud en moet hoognodig opgeknapt worden. Daarnaast wil men de energievoorzieningen verduurzamen en het seminariebos moet ingericht worden als een park, zodat het gehele complex ook in de toekomst kan blijven bestaan én de Hoevense bevolking er meer zal vertoeven.

DOOR REMKO VERMUNT

De Stichting Bovendonk, de gemeente Halderberge en de provincie Noord-Brabant hebben in 2017 al afgesproken gezamenlijk aan dit plan te zullen gaan werken. Inmiddels zijn de plannen verder uitgewerkt en daarom worden de plannen op donderdag 25 oktober tijdens de commissievergadering van de gemeente Halderberge besproken. Niet alleen kunnen de commissieleden kennis nemen van de plannen, er wordt ook meteen gevraagd om een bedrag van 343.500 euro beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van een deel van het plan.

Van bos naar park

Het complex Bovendonk is dan wel eigendom van Bovendonk Beheer bv. De gemeente Halderberge is eigenaar van het omliggende terrein. Het zogenaamde Seminariebos, opvallend door zijn strak geordend lanenstelsel, vervult op dit moment de functie als wandelbos voor omwonenden en passanten. Het biedt tevens de mogelijkheid om te kunnen parkeren op de half verharde delen en het gazon voor het gebouw, maar daar komt als het aan de nieuwe plannen ligt een einde aan. "De half verharde parkeerplaatsen en het gazon hebben behoorlijk te lijden onder de huidige parkeerdruk." Bij de herontwikkeling moet het bos omgetoverd worden tot een park en daarbij komt speciale aandacht voor parkeren. Na de opwaardering moet het terrein weer representatief zijn voor de karakteristieke sfeer van het complex. Het terrein blijft gewoon openbaar toegankelijk als wandelgebied voor omwonenden, maar krijgt wel meer aanzien met een Cuyperstuin, extra bankjes, verlichting bij de parkeerplaatsen en extra onderhoud. De kosten hiervoor zullen de komende jaren oplopen van 11.750 euro in 2018 naar uiteindelijk 31.000 euro vanaf 2025.

Renovatie

Niet alleen de buitenkant wordt onder handen genomen, ook in het complex gaat veel veranderen. De gebouwen zijn op dit moment lastig te exploiteren vanwege het achterstallig onderhoud. Delen van de gebouwen kunnen niet eens optimaal worden gebruikt door de slechte bouwkundige toestand. Op dit moment wordt slechts vijftig tot zestig procent van het gebouw benut.

'Momenteel wordt ruim de helft van het pand benut'

In de toekomst moet dat oplopen tot zo'n 75 tot 80 procent. Daarom is uitvoerig onderzoek gedaan naar de noodzakelijke werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd om het complex in stand te houden en in zijn geheel te kunnen gebruiken. Met de beoogde renovatie moet dit bewerkstelligd worden.

Exploitatie

De renovatie zorgt er tevens voor dat het gebouw straks voor meer en nieuwe functies gebruikt kan worden. Zo worden andere doelgroepen bereikt, worden de seizoensinvloeden verminderd en de omzet uit exploitatie zal structureel groeien. "Herbestemming van het complex is noodzakelijk om beter gebruik van het gebouw te kunnen maken en middelen te genereren voor behoud van het gebouw." De huidige exploitatie van Bovendonk blijft de komende jaren gewoon doorlopen, ook tijdens de renovatie. "Dat kan door een gefaseerde aanpak die restauratie, ontwikkeling en energie-aanpak zoveel mogelijk combineert of op elkaar laat aansluiten." In 2025 moet uiteindelijk alles klaar zijn. [l]