Inwoners van Halderberge gaan meer betalen

OUDENBOSCH - Inwoners van Halderberge gaan volgend jaar meer betalen. Dat blijkt uit de Programmabegroting van het huidige college. Wethouder Jan Mollen benadrukt de situatie zeer vervelend te vinden, maar geeft aan dat het college hier niets aan kan doen. De lastendruk neemt toe vanwege een hogere verbrandingsbelasting en een stijging van de tarieven van Saver.

DOOR VERA DE GEUS

"Ook wij willen heel graag de stijging van de lastendruk voor onze inwoners zo beperkt mogelijk houden", zo begint wethouder Jan Mollen. "Helaas gaat de verbrandingsbelasting omhoog en gaat Saver hogere tarieven hanteren. Gezien het feit dat bepaald is dat de afvalstoffenheffing kostendekkend moet zijn, kunnen we niet anders dan de afvalstoffenheffing verhogen. Ook wij vinden dat een teleurstelling."

Stijging

Per saldo stijgt de lastendruk voor meerpersoonshuishoudens met een eigen woning volgend jaar met 4,29 procent. Voor eenpersoonshuishouden met een eigen woning stijgt de lastendruk met 4,07 procent. Voor huishoudens met een huurwoning stijgt de lastendruk zowel voor meerpersoonshuishoudens als voor alleenstaanden met respectievelijk 5,56 procent en 5,55 procent.

Sluitend

De algemene begroting van de gemeente Halderberge ziet er wel goed uit. De begroting toont een positief resultaat voor 2019 en hetzelfde geldt voor de jaren 2020 tot en met 2022.

'Ook wij zitten niet op zo'n verhoging te wachten'

"Ik ben blij dat we de begroting sluitend hebben kunnen maken en toch volop kunnen gaan investeren in onze gemeente zoals voorgenomen in het collegewerkprogramma. Volgend jaar houdt de gemeente volgens de begroting ruim 21.000 euro over. De jaren erna ruim 427.000 euro, 828.00 euro en 1.889.673 euro.

Schuldpositie

"Gezien het feit de grote investeringen pas na 2019 gerealiseerd zullen zijn, is de verbetering pas na volgend jaar zichtbaar", legt de gemeente uit. "En dat betekent weer dat we vanaf 2020 minder hoeven te lenen, zodat we aan de schuldpositie kunnen gaan werken", besluit wethouder Jan Mollen. [l]