De provincie denkt na over plannen voor het groot onderhoud aan de  N640. ARCHIEFFOTO PETER BRAAKMANN
De provincie denkt na over plannen voor het groot onderhoud aan de N640. ARCHIEFFOTO PETER BRAAKMANN Foto:

Verlagen snelheid N640 lijkt niet gewenst

HOEVEN - De provincie denkt na over plannen voor het groot onderhoud aan de N640. Het gaat om de weggedeelten tussen de rotonde Koepelbaan in Oudenbosch en de A58 in Etten-Leur. Het is aannemelijk dat de toegestane snelheid niet verlaagd gaat worden. Daar moet echter nog wel een besluit over genomen worden.

Eind vorig jaar erkende de provincie dat er werk aan de winkel is voor de Provinciale Staten wat betreft de herinrichting van de N640. Deze provinciale weg loopt vanaf de A17 bij Oud Gastel en via de nieuwe rondweg bij Oudenbosch en langs Hoeven en Etten-Leur aansluit op de A58. Vervolgens is er een planstudie van de N640 gemaakt, die duidelijk maakt dat de geluidsbelasting op een aantal woningen te hoog is ten opzichte van het beleid. Verder is de deklaag versleten.

Geluidsbelasting

De al eerder aangekondigde aanpak van de N640 heeft een tweeledig doel: onderhoud plegen en de geluidsbelasting verlagen. Nu gaan de werkzaamheden van start en daar hebben de aanwonenden van de provinciale weg N640, vooral het stuk tussen de nieuwe rondweg in Oudenbosch en het industrieterrein in Etten-Leur, uitgekeken. Het speciaal hiervoor opgerichte Actiecomité 'Stop de overlast nu N640' heeft in het verleden huis aan huis flyers bezorgd om de ernst van de situatie nog eens te benadrukken. Het voornaamste doel van het comité, daarbij gesteund door de Samenstichting Hoeven, aangrenzende Hoevense wijken en de lokale afdeling Veilig Verkeer Nederland, is onder meer dat de snelheid naar 60 kilometer wordt aangepast, het aanleggen van fluisterasfalt, dat er een rotonde komt bij het Gors - Oude Antwerpsepostbaan en Kruisstraat, dat de bebouwde kom wordt opgeschoven en dat er verkeersremmende maatregelen worden genomen.

Goed en veilig

Inmiddels is de provincie knopen aan het doorhakken over de manier waarop de N640 aangepast gaat worden. "Het belangrijkste doel van deze planstudie is dat de weg de komende 10 jaar goed en veilig functioneert", zo laat de provincie in de laatste nieuwsbrief weten. "Daarnaast onderzoeken we oplossingen voor conflictpunten op en langs de weg. Waar mogelijk komen wij tegemoet aan signalen uit de omgeving." De provincie ging ervan uit het ontwerp in het eerste kwartaal van dit jaar te presenteren, maar dit is in het water gevallen. "Om ervoor te zorgen dat de weg past in haar omgeving, worden verschillende onderzoeken op en rondom de weg gedaan. Dit wordt gedaan om te bepalen welke dieren en planten rondom de weg leven, of het asfalt hergebruikt kan worden en of de ondergrond van de weg sterk genoeg is", zo legt de provincie uit.

Snelheidsindicator

Verder onderzoekt men of een dynamische snelheidsindicator (DSI) een positief effect heeft op de snelheid van het verkeer. "Hiermee kan bovendien de snelheid van het verkeer worden gemonitord." Vanuit de omgeving kwam daarnaast het verzoek om de toegestane snelheid op bepaalde stukken van de weg te verlagen. De provincie heeft een verkeersanalyse uitgevoerd om te onderzoeken of dit mogelijk is. "Deze laat zien dat het verlagen van de snelheid betekent dat verkeer gebruik gaat maken van andere wegen, die daar niet voor bedoeld zijn. Zoals bijvoorbeeld wegen in het natuurgebied, door woonkernen Hoeven en Bosschenhoofd of langs de basisschool", zegt de provincie. Het ingenieursbureau gaat op korte termijn de verzamelde informatie verwerken. "Het bureau zal hierna in samenwerking met de klankbordgroep met partijen uit de omgeving de informatie beoordelen. De ontwerpkeuzes die hieruit volgen worden gepresenteerd in een tweede bijeenkomst met de klankbordgroep. Deze keuzes resulteren in een ontwerpvoorkeursalternatief voor de inrichting van de weg. De verwachting is dat deze informatieavond begin 2019 plaatsvindt". Lees in de Bode van volgende week de reactie van de het actiecomité. [l]