Megan Garnier ontdekte pas vorig jaar dat haar kracht en talent in het powerliften liggen. FOTO'S ELS ROMMERS
Megan Garnier ontdekte pas vorig jaar dat haar kracht en talent in het powerliften liggen. FOTO'S ELS ROMMERS Foto: Els Rommers

Powergirl Megan uit Bosschenhoofd naar NK

BOSSCHENHOOFD – Ze is een knappe, frisse verschijning en meet slechts 1.53 meter, maar schud haar de hand en je weet dat er een enorme kracht schuilt in deze charmante jongedame. Megan Garnier begon pas vorig jaar met powerliften en heeft zich nu al gekwalificeerd voor het NK in maart 2019.

DOOR ELS ROMMERS

Megan, dochter van een Indonesische vader en een Spaanse moeder, werd al op jonge leeftijd gestimuleerd om te gaan sporten. "Ik heb van alles geprobeerd, had zeker de discipline, maar een echte klik met bijvoorbeeld ballet of paardrijden had ik niet. Vanwege mijn beperkte lengte liep ik vaak achteraan bij conditiesporten en veel balgevoel had ik ook al niet. Dus beschouwde ik mezelf niet als een sportieveling", vertelt Megan met een glimlach. "Pas toen ik in aanraking kwam met powerliften, kwam ik als het ware thuis."

Twee keer haar eigen gewicht
Het was haar partner en huidige trainer, Elmer van Oosterhout, die haar liet kennismaken met deze sport waar hij al eerder zijn hart aan had verpand. Hij was het ook die al snel doorkreeg dat zijn vriendin wel heel erg sterk was.

'Een echte klik met
sporten als ballet of
paardrijden had ik niet'

"Binnen een paar maanden kon ze twee keer haar eigen gewicht tillen. Dat is een absurd goede prestatie. Megan is absoluut een natuurtalent", stelt Elmer die van sport zijn beroep heeft gemaakt. "Ondertussen heeft Megan al een squat van 80 kilo, een benchpress van 50 kilo en een deadlift van 120 kilo neergezet", somt hij trots op.

Gezonde levenswijze
En die trots is terecht, want binnen een jaar wist de inmiddels 24-jarige Megan het tot de Nederlandse top van powerliften voor dames onder de 47 kilo te schoppen. Maar met talent alleen kom je er niet, maakt Megan duidelijk. "Driemaal per week train ik zo'n 3 uur om mijn spieren te versterken. Op andere dagen werk ik aan mijn conditie. Dat doe ik naast mijn baan als zorgcoördinator in het speciaal onderwijs. Ik ga op tijd naar bed en eet gezond, een levensstijl die bij mij, maar ook bij Elmer past."

Guilty pleasures
Van doping en allerlei shakes moeten ze niets hebben. "Overdag eet ik drie boterhammen, een bak kwark en een normale, gezonde avondmaaltijd", zegt Megan.

'Ik ga op tijd naar bed en eet gezond, een levensstijl die bij mij past'

"Voor de training, werk ik nog even 100 gram peperkoek naar binnen en tijdens de training drink ik koolhydraatrijke dranken, want dan verbrand ik een hoop. Af en toe geef ik toe aan mijn guilty pleasures,", biecht ze ondeugend grijzend op. "In het weekend kan ik niet van de chocola afblijven. En nu kan het nog. Straks mag ik niet boven de 47 kilo uitkomen."

Hecht team
Megan begint spontaan te lachen als haar gevraagd wordt hoe het is om te trainen met haar levenspartner. "Ik kan best een keer chagrijnig reageren", zegt ze eerlijk, "maar we kennen elkaar dan ook door en door. Samen vormen we een hecht en goed team. Elmer snapt waar ik zo hard voor knok, hij doet zelf ook mee aan wedstrijden en steunt me op alle fronten. Dat we een gezamenlijk doel hebben, maakt het nog leuker."

Bloggen
De passie voor powerliften die ze met Elmer deelt, wil Megan ook heel graag overbrengen op andere dames. "Powerliften geeft je een kick. Het maakt je fysiek maar ook mentaal sterk. Onterecht wordt powerliften geassocieerd met bodybuilding waarbij het draait om het uiterlijk en enorme spiermassa's terwijl powerliften gaat om een fysieke sportprestatie waar atleten van alle soorten en maten aan deelnemen. Powerliften is een karaktersport en door erover te bloggen, hoop ik vrouwen hiervoor te enthousiasmeren." [l]

Wil je Megans prestaties volgen? Kijk dan op www.petitepowerlifter.nl.