Halderberge start met proef bezorging reisdocumenten

HALDERBERGE - Wie geen zin of tijd heeft om zijn nieuwe reisdocument op het gemeentehuis op te halen, kan vanaf volgend jaar het paspoort, id-bewijs of rijbewijs thuis laten bezorgen. Het gaat om een proef van een jaar.

DOOR VERA DE GEUS

De proef start begin 2019. Volgens wethouder Jan Mollen zijn er nog niet veel gemeenten die deze service aanbieden. "Maar in gemeenten die reisdocumenten al wel aan huis bezorgen, maakt ongeveer vijf tot tien procent van de inwoners gebruik van de dienst. Het kan gaan om mensen die vanwege bijvoorbeeld een eigen zaak geen tijd hebben om naar het gemeentehuis te komen of om inwoners die minder mobiel zijn. Of als ze geen zin hebben om de moeite te nemen", voegt hij daar lachend aan toe. Hij benadrukt dat het om een proef gaat die alleen het afhalen van het reisdocument betreft. "De aanvraag moet wel gewoon op afspraak aan de burgerservicebalie gedaan worden", zegt Mollen desgevraagd.

Drie maal

De bezorging gaat vijf euro kosten en geldt alleen voor reisdocumenten. Uit onderzoek blijkt dat dat het bedrag is waarvan mensen eventuele thuisbezorging in overweging nemen. Het zal echter geen inkomsten voor de gemeente genereren, want de bezorgdienst kost meer dan hij oplevert. "Mensen moeten de documenten uiteraard zelf aannemen op het afgesproken tijdstip. Mochten ze er toch niet zijn, dan komen we nog twee keer terug", aldus Jan Mollen uit. [l]