Shatina met haar schitterende Sinterklaastaart. FOTO ELS ROMMERS
Shatina met haar schitterende Sinterklaastaart. FOTO ELS ROMMERS Foto: ELS ROMMERS

Oudenbossche Shatina legt de bak-lat hoog!

OUDENBOSCH - De 33-jarige Hindoestaanse Shatina Karansingh bakt de schitterendste creaties. Dat vindt iedereen. En toch is ze elke keer weer zenuwachtig als ze aan een nieuwe taart begint. "Eigenlijk heb ik een haat-liefde verhouding met bakken", bekent deze goedlachse dame die pas ontspant als de taart helemaal naar haar zin is. "Dat anderen er zo van genieten, zorgt ervoor dat ik ermee doorga."

DOOR ELS ROMMERS

De gigantische Sinterklaastaart die op tafel staat is werkelijk prachtig. "Dit is een echte", bevestigt ze desgevraagd. "Vind je 'm mooi?", laat ze er onzeker op volgen. "Want eigenlijk ben ik zelf niet zo tevreden." Dat levert meteen gespreksstof op, want hoe kun je nou niet razend enthousiast zijn over dit eindresultaat? "Het zit in mijn karakter, ik krijg genoeg bevestiging en ik word door familie en vrienden regelmatig gevraagd om een taart te bakken en toch blijf ik me maar druk maken", is haar ontwapenende antwoord.

Juiste balans
Shatina's bescheidenheid siert haar, maar is in dit geval toch echt onterecht. Want behalve de imposante buitenkant, smaakt de binnenkant ook nog eens heerlijk. "Ik ben niet bang om suiker te gebruiken, maar hoewel de taart misschien mierzoet oogt, is die dat niet", verduidelijkt Shatina. En inderdaad, ze heeft precies de juiste balans weten te vinden. Het recept volgt ze nauwkeurig, het decoreren doet ze op gevoel. En dat voor iemand die nog maar anderhalf jaar geleden het bakken ontdekte...

1100 volgers
"Koken gaat me van nature beter af, dan ben ik ook een stuk rustiger van binnen", legt Shatina uit. "Mijn oma en moeder koken ook zo graag, dus ik zal het wel van hen geërfd hebben. Met hen als hulplijn experimenteer ik wat af. Ik heb zelfs een Facebookpagina waarop ik mijn recepten zet en die heeft maar liefst 1100 volgers. En toen kwam de behoefte om te gaan bakken. Daarbij heb ik me laten inspireren door filmpjes op You Tube en heb ik Facebook afgestruind voor goede recepten. Door middel van online tutorials heb ik mezelf vervolgens alles aangeleerd."

Misbaksel
Haar eerste baksel was een complete ramp. "De taart was scheef, niet gerezen en er zaten scheuren in, maar ik heb niet opgegeven", lacht Shatina om zichzelf. "Ik leer nog elke keer. Het liefst werk ik met botercrèmes. Op fondant ben ik minder dol. Eén van mijn favoriete taarten was een Ferrero-taart die ik voor mijn opa heb gebakken toen hij jarig was."

Eten is Leven
"Mijn strengste critici en tegelijkertijd grootste fans vormen mijn gezin, mijn moeder en mijn zus. Mijn vriendinnen komen ook graag langs voor taart en heb ik dan nog wat over, breng ik dat naar familie en buren. Bakken en koken kan ik alleen in grote hoeveelheden. Onder het motto 'Eten is Leven' mag iedereen altijd aanschuiven. En eten kan op ieder moment van de dag. Het kan dus best voorkomen dat ik 's avonds ineens trek krijg en ik nog een complete maaltijd sta te bereiden. Komt er dan iemand onverwachts langs, heb ik altijd eten in huis!"

Het recept van Shatina's feestelijke Sinterklaastaart is te uitgebreid om hier af te drukken, maar laat je daardoor niet afschrikken en kijk op Shatina's facebookpagina: Simpele multiculturele keuken, waar je het recept terugvindt.

Deze Ferrerotaart maakte Shatina voor haar opa. FOTO EIGEN BEZIT