Vijfdecemberviering in het NVMO. FOTO VERONICA WILLEMSEN
Vijfdecemberviering in het NVMO. FOTO VERONICA WILLEMSEN Veronica Willemsen

Sint ook in museale omgeving belevenis

OUDENBOSCH - Vijf december konden bezoekers een speciale Sintmiddag meemaken in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum. Voor een handvol kinderen en ouders bleek de middag het hoogtepunt van dit gezellige feest.

Zanger/verteller Cor van Aart, normaal als vogeldeskundige verbonden aan het NVMO, vertelde het verhaal van Sinterklaas, dat begon als bisschop van Mira en hoe dat zo'n 150 jaar geleden een vervolg kreeg door een prentenboek van Jan Schenkman. Waarin Sint Nicolaas geld deed in de schoen van arme kinderen. Het verhaal werd verlevendigd met sinterklaasliedjes die de kinderen uitbundig meezongen.

Daarna volgde een lied over dieren, want ze waren immers in een museum. Cor had verschillende dieren om zich heen gezet. Tijdens het lied konden de kinderen een deel van de dieren aanwijzen. De dieren die er niet stonden mochten de kinderen uitbeelden, iets dat ze vol enthousiasme deden. Een speciale sinterklaas-speurtocht volgde waarbij de kinderen voorwerpen, die iets met sinterklaas te maken hadden en door het museum verspreid waren, moesten tellen.

Ouders en kinderen waren onthaald op warme chocomel met slagroom en zij vonden de middag unaniem een leuke en bijzondere ervaring. [l]