Iconengroep Byzantium exposeert in Kapel van Saint Louis

OUDENBOSCH - Traditioneel gaan veel mensen rond deze tijd ‘kerststalletjes kijken’. Dat kan ook in de Kapel van Saint Louis. Natuurlijk staat de traditionele kerststal er weer, maar er zijn ook prachtige iconen te zien van de Iconengroep Byzantium uit Oudenbosch.

De Kapel van Saint Louis is elke zondagmiddag en woensdagmiddag open voor publiek. En traditioneel is de Kapel ook op Eerste en Tweede Kerstdag geopend. Dit betekent dat iedereen op zondag 23 december, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag de Kapel kan bezoeken. En zoals elk jaar staat de kerststal weer op het Joseph altaar van de Kapel.

Voor de tweede maal exposeert de Iconengroep Byzantium in de Kapel. Icoon is Grieks voor ‘beeld’ of ‘afbeelding’. Iconen zijn daarom afbeeldingen van Christus, Maria of andere heiligen. Ze worden geschilderd volgens strenge regels en hebben een lange geschiedenis in de oosterse kerk. Ze worden met gebruikmaking van natuurlijke materialen geschilderd op houten panelen. Binnen de wereld van iconen bestaan verschillende scholen. De naam van de Oudenbossche Iconenwerkgroep verraadt al dat zij schilderen volgens de Byzantijnse traditie. Deze gaat terug tot de periode 1200-1500 en vindt haar oorsprong in Constantinopel; het huidige Istanbul. Beroemde iconen zijn Moeder Gods Vladimirskaja uit Rusland en de Zwarte Madonna van Czestochowa uit Polen. Beide iconen stellen Maria met kind voor; een veel gebruikt thema bij iconen.

In een vitrinekast in de Kapel is een kleine expositie te zien over het foto boek Souvenir Institut St. Louis. Dat is een uitgave uit 1906 met tientallen zwart wit foto’s van het Jongensinternaat Saint Louis. Alle pensionaires, dat zijn leerlingen van het internaat, die Saint Louis verlieten kregen een exemplaar van Souvenir Saint Louis Oudenbosch. Zo konden zij herinneringen ophalen aan hun tijd op Saint Louis. De foto’s zijn voorzien van een begeleidende tekst. Zo is goed kenbaar wat er op de foto’s is te zien.

De Gidsen van Saint Louis en de Iconenwerkgroep Byzantium heten de bezoekers van harte welkom in de Kapel. Deze is geopend op zondag 23 december, eerste Kerstdag en tweede Kerstdag; telkens van 13.30 tot 16.30 uur. Wilt u meer weten van de Gidsen van Saint Louis of van de Kapel? Kijk dan op de site www.gidsenvansaintlouis. [l]