Lia Boeren steekt twee duimen in de lucht bij het hoofdgebouw aan de Edward Poppelaan. FOTO ONS ETTEN-LEUR
Lia Boeren steekt twee duimen in de lucht bij het hoofdgebouw aan de Edward Poppelaan. FOTO ONS ETTEN-LEUR Foto: Ons etten-Leur

Edward Poppe internaat blijft behouden

ETTEN-LEUR – In de raadsvergadering die vlak voor de feestdagen werd gehouden is door de gemeenteraad van Etten-Leur een amendement aangenomen waarbij het hele Juvenaat aan de Edward Poppelaan behouden blijft. Na de presentatie van de eerste plannen voor dit gebied werd nog uitgegaan van sloop. Het amendement van de fractie Ons Etten-Leur kreeg ruime steun van overige partijen in de gemeenteraad. Fractieleider Lia Boeren van Ons Etten-Leur is opgelucht.

DOOR PETER HOUTEPEN

De fractie van Ons Etten-Leur schoot ongeveer een jaar geleden direct in actie om het kenmerkende pand aan de Edward Poppelaan te behouden voor Etten-Leur toen de gemeente plannen ontvouwde om vijf laags woningbouw te plegen op het terrein van het voormalige internaat. Sloop van het karakteristieke en kenmerkende hoofdgebouw was in de plannen een reële optie.

Petitie

De fractie van Ons Etten-Leur startte meteen een online petitie om het hoofdgebouw van het Edward Poppe Internaat te behouden. Het behoud van sfeerbepalende panden en karakteristieke gebouwen is al jaren een van de speerpunten van het partijprogramma.

Handtekeningen
Fractievoorzitter Lia Boeren: "We zijn enorm trots dat het gelukt is om een uniek gebouw voor Etten-Leur te behouden. Het op de agenda laten plaatsen en het starten van een petitie voor behoud van tenminste de voorbouw hebben de boel flink in gang gezet." Hiervoor waren in mum van tijd vierhonderd handtekeningen verzameld.

Insprekers
Boeren spreekt haar dank uit aan alle inwoners die mee hebben gestreden voor het behoud. In het bijzonder noemt ze de insprekers tijdens de verschillende informatiebijeenkomsten, waaronder vertegenwoordigers van heemkundekring Jan uten Houte en de Adviescommissie Cultuurhistorische Bebouwing Etten-Leur. "Het begin van dit plan was niet goed, maar uiteindelijk is er toch echt geluisterd naar hun en onze inbreng. Dank dan ook aan de andere politieke partijen die uiteindelijk ook overtuigd zijn geraakt van het belang van het behoud."

Opdracht
In tegenstelling tot de eerdere plannen, is de opdracht van de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders om nu het gehele pand te behouden. Er mogen maximaal 120 woningen gebouwd worden, waarvan er minimaal 96 gestapeld mogen worden. Hier hangt een prijskaartje aan van tussen de 250.000 en 300.000 euro. Voor de overblijvende 24 geldt dat deze meer dan 300.000 euro mogen kosten. Er wordt een verkoopprocedure gestart voor het zoeken naar een projectontwikkelaar.

Werken

"Het was een vervroegd kerstcadeautje, maar wel eentje waar we hard voor hebben moeten werken", besluit Lia Boeren. "Iedereen heeft de mond vol over het behoud van het unieke karakter van Etten-Leur, maar daar horen juist dit soort panden bij. Als lokale politieke partij zullen we ook in de toekomst blijven pleiten voor het behoud van het unieke karakter van Etten-Leurse gebouwen."[l]