CV WIttegeiut komt met een wagen van zo'n tien meter lengte en bijna tien meter hoog.
CV WIttegeiut komt met een wagen van zo'n tien meter lengte en bijna tien meter hoog. Foto:

Kekdag carnavalswagens geeft
vermoeden van grootse optocht

ETTEN-LEUR - Een strak schema voor de wagenbouwers dit jaar want carnaval valt vroeg. Traditiegetrouw openden zondag een aantal carnavalsverenigingen de deuren van hun bouwplaatsen. Het rondje toonde wederom enthousiaste mensen die ziel en zaligheid en veel gezelligheid steken in het creëren van een mooie en indrukwekkende wagen.

DOOR STELLA MARIJNISSEN


CV Wittegeiut, bij monde van fanatieke bouwer Rens van Beek, geeft uitleg over de wagen in opbouw: "We gaan dit jaar voor een eerbetoon aan nar Wimmuhkuh. Het motto van Leurse Leut is 'We liggen op koers' en ons motto is 'We liggen op koers nar 't ent'. "Nar Wimmuhkuh stopt er na elf jaar mee, vandaar." Wederom is Melvin de ontwerper van de wagen, die helemaal uit narren bestaat. Valerie Mathijssen is ontwerpster en, met wat hulp, naaister van alle narrenkostuums. Met zo'n tien meter lengte en bijna tien meter hoogte is het een grote wagen, maar bij de spoorwegovergang kan het allemaal omhoog en omlaag.

Pannekoekskes
Carnavalsvereniging de Pannekoeken gaat met hun wagen in Mexicaanse sferen. Ze mikken niet hoog in het eindklassement. Volgens Eelco van Eekelen staat het plezier staat voorop en de 24 mannen en vrouwen leven zich uit, inmiddels geholpen door de jongere garde. Die wordt regelmatig aangevuld, want alweer drie kleine pannekoekskes zijn onderweg.

Honden
Ietskûs Aanders wil de wisselbeker in de categorie kleine wagens permanent in zijn prijzenkastje. Het motto s dit jaar 'We gaon als de brandweer'. De grote brandweerauto wordt zeven meter lang en zes meter hoog. Die brandweerauto wordt bemand door honden. Hoezo honden? "Nou ja, dat is nou net efkes Ietskûs Aanders!"

Te Gek
Ries van der Borst en Barry Roovers van respectievelijk De Kwarre en de Gangmoakers hebben de handen ineen geslagen. Ze besloten een nieuwe carnavalsvereniging op te richten met een naam geboren uit de G(angmoakers) & (en) K(warre) ofwel Te Gek. 'We zijn ontpopt' is hun motto en de wagen belooft een geduchte tegenstander te worden van De Duimkes, die vorig jaar voor de negentiende keer in hun 36-jarig bestaan met de eerste prijs ging sleeën.

Concurrentie
"We gaan er dit jaar een harde kluif aan hebben", zegt voorzitter Gerard van Aert van De Duimkes. "De concurrentie is groot." Hun schip, belaagd door vlammen, wordt bemand door Vikingen en geholpen door brandweermannen: 'De Vik-er-in!' Mochten ze wederom de eerste prijs in de wacht slepen, dan is de vijfde wisselbeker definitief in hun bezit.[l]

Ietskûs Aanders gaat dit jaar als de brandweer.
Eerbetoon aan nar Wimmuhkuh in de optocht.
Het 'schip' van De Duimkes heeft als thema 'De Vik-er-in!'
Mochten De Duimkes er weer in slagen de eerste prijs in de wacht slepen, dan is de vijfde wisselbeker definitief in hun bezit.
Barry Roovers en kleine Ries en grote Ries van der Borst van Te Gek. FOTO'S STELLA MARIJNISSEN