Ut Stripke pleit er voor om vijftig jaar Etten-Leur alsnog op de evenementenkalender van Etten-Leur te zetten.FOTO HANS HUFKENS/LEURSE LEUT
Ut Stripke pleit er voor om vijftig jaar Etten-Leur alsnog op de evenementenkalender van Etten-Leur te zetten.FOTO HANS HUFKENS/LEURSE LEUT Foto: Hans Hufkens/Leurse Leut

'Vijftig jaar Etten-Leur moet gevierd worden'

ETTEN-LEUR - De viering van het 50-jarig bestaan van Etten-Leur als gemeente is in geen velden of wegen te bekennen op de evenementenkalender Etten-Leur van 2018. En dat is carnavalsvereniging Ut Stripke in het verkeerde keelgat geschoten.

DOOR PETER HOUTEPEN

Etten-Leur heette tot eind 1967 Etten en Leur. Op 1 januari 1968 werd het officieel gemeente Etten-Leur, dus met verbindingsstreepje (ofwel stripke).

Brief

In 2016 won CV ut Stripke de 44e editie van de Ziengaovut in Etten-Leur met het liedje 'Hulde veur ut stripke', een nummer over de verbinding tussen Etten en Leur. Dat het de vereniging menens is dat het gouden jubileum kennelijk niet gevierd gaat worden, blijkt uit de open brief die zij heeft geschreven aan burgemeester Miranda de Vries. Daarin schrijft CV ut Stripke:

Welkom in Etten-Leur. Da is Etten stripke Leur. Da mooi stripke hoort erbij, onthou ut, belangrijk voor de rest van os betoog.

Tot os groot schrik zag os CV da het gouwe jubileum van ut stripke tussen Etten en Leur totaal wordt genegeerd door os normaal gouwe gemeente. Geen evenement, geen herdenking, geen fiske, niks. Alsof ut nie bestaat. Nie opgenomen op de evenementenkalender. 50 jaar al brengt ie de verbinding, 50 jaar al brengt het os dorpkes samen, en wa krijg ut terug? Sjuust: niks. Dat ken nie ej!

Os CV is vorig jaar ontstaan als voorvechter voor ut stripke. En dat da nodig is, da blijkt nu wel weer. Ut stripke ziet Abraham, maar het wordt tijd dat da stripke wok es gezien wordt. Daarom os voorstel.

Wij vieren dees carnaval, van zondag tot en met dinsdag ut verjaardagsfiske van ut stripke. Gewoon, door heel Etten stripke Leur, maar vooral in os stamkroeg Marktzicht. En iedereen, of ut nou een Stijloor, Zwaajgat of Stripke is, is uitgenodigd om da fiske mee te vieren. We brenge oe nie thuis, da mot wel gezegd.

Ut Stripke pleit er voor om dat feest, van zondag 11 tot en met dinsdag 13 februari, alsnog op de evenementenkalender van Etten-Leur te zetten.

Wij zorgen voor de versiering en de muziek, de rest van de meut voor alle leut. De verjaardag van ut stripke moet gevierd. Dan is dit bij deze uw uitnodiging om ut fiske mee te komen vieren bij os. Zien we oe langswippen?

Levende lijve

De burgemeester reageerde vrijwel meteen op de brief en gaf de vereniging hoop. "Dat iets niet op de evenementenkalender staat, wil niet zeggen dat er geen aandacht voor komt. Hoe? daar komen we nog op terug! Natuurlijk vier ik carnaval, ik hoop jullie dan in levende lijve te ontmoeten!"[l]