De Lions komen de Douwe Egberts waardepunten persoonlijk afleveren bij de Voedselbank.
De Lions komen de Douwe Egberts waardepunten persoonlijk afleveren bij de Voedselbank. Huib van Lent

Luxe koffiepakken voor de Voedselbank Etten-Leur

ETTEN-LEUR - In de koude loods van de Voedselbank Etten-Leur kwam een warme glimlach op het gezicht van Marjan Verweij, de voorzitter van de Voedselbank Etten-Leur. Jan van de Riet en Huib van Lent van Lionsclub Etten-Leur ‘De Vryeheydt Etten’ kwamen haar de ingezamelde 220.000 waardepunten overhandigen. Dit aantal is goed voor 450 pakken Douwe Egberts koffie, een luxeproduct voor de wekelijkse voedselpakketten.

De inzamelactie is een groot succes geworden dankzij de medewerking van de Jumbo-, Albert Hein-en Émte-supermarkten in Etten-Leur en omgeving. Maar vooral willen de Lions alle mensen bedanken die al die waardepunten in de inzamelzuilen hebben gedaan. Jan licht toe dat hij met steun van zijn gezin een hele zondagmiddag waardepunten heeft gesorteerd en geteld. “Ze waren niet allemaal even keurig langs de randjes uitgeknipt” zegt met een brede glimlach, “maar het waren er wel veel en er waren ook keurig vooraf getelde zakjes bij!” Hulde aan alle donoren!

En dat de Voedselbank daar blij mee is, stak Marjan niet onder stoelen of banken. Met zes vrijwilligers leveren zij elke week voedselpakketten aan ongeveer 100 gezinnen uit Etten-Leur, Rucphen en Zundert. Marjan: “Helaas is armoede nog niet verdwenen uit onze samenleving. Bijvoorbeeld een ondernemer die failliet is gegaan, een moeder met kanker die een gezin moet onderhouden, in alle verborgenheid komt het voor. We zijn daarom de supermarkten en bijvoorbeeld ‘Hello Fresh’ dankbaar voor de gratis producten die zij wekelijks ter beschikking stellen. Ook zijn wij blij met al die mensen die bij de actie ‘Doe een boodschapje extra’ in de supermarkt iets extra’s kopen voor de Voedselbank. En nu dus de koffie-actie van de Lions.”

De directeur van de voedselbank kent al haar klanten persoonlijk. De criteria om in aanmerking te komen zijn recent verruimd zodat Marjan een toename van het aantal cliënten verwacht. Echter, in tegenstelling tot Voedselbanken in andere delen van het land, moet de Voedselbank Etten-Leur haar eigen broek ophouden; ze krijgen geen gemeentesubsidie. Ze moeten dus zelf de eindjes aan elkaar knopen voor de vaste lasten zoals de huur van de loods en de energierekening voor o.a. de negen vriezers waarin de vlees- en diepvriesproducten worden bewaard. Gelukkig mag de Voedselbank kosteloos gebruik maken van de bestelbus van De Nieuwe Nobelaer voor de bevoorrading. Maar de jaarlijkse vaste lasten blijven een uitdaging. Er start daarom binnenkort weer een actie om ook andere sponsoren aan zich te binden, met de actie ‘Adopteer een krat’ voor € 75,- per jaar.

Wilt u de voedselbank steunen? Stuur dan een e-mailtje aan secretaris@voedselbankettenleur.nl of bel naar Marjan Verweij 06-13688902. [l]