De leerlingen en hun docente met de brief van Mark Rutte. FOTO MUNNIKENHEIDE COLLEGE
De leerlingen en hun docente met de brief van Mark Rutte. FOTO MUNNIKENHEIDE COLLEGE Foto:

Brief van Mark Rutte voor leerlingen

ETTEN-LEUR - Vijf leerlingen van het Munnikenheide College in Etten-Leur hebben een persoonlijke reactie ontvangen op een brief die ze vorig jaar schreven aan minister-president Mark Rutte.

DOOR PETER HOUTEPEN

Wessel, Jop, Lucas, Robby en Lars uit klas ek2a waren de scholieren die het initiatief namen om de brief te schrijven. Samen met hun docent Mens & Maatschappij, Marieke van Vugt, stelden ze een brief op over 'kinderarbeid'. Het is een belangrijk onderwerp tijdens de lessen Mens & Maatschappij op het Munnikenheide College.

Kleding

De brief ging de deur uit na het bezoek dat premier Rutte vorig jaar oktober aan het Munnikenheide College bracht, twee dagen na het bereikte regeerakkoord met CDA, D66 en de ChristenUnie.

Wessel, Jop, Lucas, Robby en Lars gaven hierin aan dat de kleding die in de kledingwinkels te vinden is soms geproduceerd wordt door kinderen uit arme landen, die werken in bar slechte arbeidsomstandigheden. De leerlingen vroegen de minister-president om mee te denken aan een oplossing voor dit probleem en de rol die Nederland hierin kan spelen.

'Tijdens de lessen M & M hebben we het over slavernij van vroeger gehad. Maar we leren dat er ook nu nog slavernij is. Zonder dat wij het wisten, werken wij ook mee aan slavernij. Als we bijvoorbeeld kleding gaan kopen bij de Primark, dan is deze kleding vaak door kinderen gemaakt. Zij moeten voor heel weinig geld heel hard werken. Misschien kunnen we als we iets in deze winkels kopen een donatie doen aan de kinderen die nu heel hard voor onze goedkope kleren moeten werken. Zo zouden zij van deze donatie naar school kunnen gaan en een echt vak leren. En misschien kunt u de eigenaar van deze winkels verplichten dat zij hun personeel beter gaan betalen of betere werkomstandigheden maken', zo schreven de leerlingen.

Strijd

In zijn antwoord complimenteert Rutte de betrokkenheid van de leerlingen bij dit probleem. Hij benadrukt dat het kabinet kinderarbeid als een groot en ingewikkeld probleem ziet. "Nederland zet zich dan ook in voor de wereldwijde strijd tegen kinderarbeid", schrijft de premier. "Met alle landen die samenkomen in de Verenigde Naties is afgesproken dat kinderarbeid in 2025 niet meer voor mag komen. En specifiek met betrekking tot kinderarbeid in kledingfabrieken heeft de overheid afspraken gemaakt met kledingbedrijven in Nederland om kinderarbeid te stoppen. Nederlandse bedrijven mogen kort gezegd dan alleen nog met buitenlandse bedrijven werken die zich daar aan houden. Daarnaast willen Nederland en andere landen dat in 2030 ieder kind naar school kan. Onderwijs is immers het beste middel tegen kinderarbeid."

Trots

Docent Marieke van Vugt van Mens en Maatschappij was blij verrast toen ze hoorde dat Mark Rutte een brief had teruggestuurd: "Dit hadden we niet verwacht en het maakt mij een hele trotse docent." Ook Wessel, Jop, Lucas, Robby en Lars zijn erg blij met de reactie van de minister-president.[l]